Krajský súd v Košiciach potvrdil odškodnenie pre nezákonne sterilizovanú Rómku
04 | 02 | 2020 I SITA

Krajský súd v Košiciach právoplatne potvrdil odškodnenie pre nezákonne sterilizovanú rómsku ženu v plnej požadovanej sume vyše 16 000 eur. Poškodená žena bola sterilizovaná bez poskytnutia informovaného súhlasu v roku 1999 v krompašskej nemocnici.


Na súdoch sa domáhala spravodlivosti 15 rokov. Agentúru SITA o tom informovala mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva (POĽP). Podľa organizácie musí vláda, ktorá má zabezpečiť prístup k spravodlivosti pre všetky poškodené ženy, prevziať zodpovednosť.


Advokátka spolupracujúca s POĽP a právna zástupkyňa poškodenej ženy Vanda Durbáková poukázala na to, že počas konania súdy mnohokrát pochybili. A aj preto je presvedčená, že v tomto prípade nedokázali zabezpečiť účinný prístup k spravodlivosti. Zároveň zdôraznila, že súdy nemusia byť jedinou a tou najúčinnejšou cestou, ako zabezpečiť nápravu pri podozreniach zo závažného systémového porušovania ľudských práv menšín. Podľa nej by z iniciatívy vlády mala vzniknúť nezávislá komisia, ktorá by celú prax nezákonných sterilizácií prešetrila a poškodené ženy by boli následne účinne a rýchlo odškodnené.

Prilepšia si o milióny eur! Čo budú robiť politici s našimi peniazmi?
Otázka je, na čo politici peniaze naozaj použijú. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | redakcia


„Takéto riešenie od slovenskej vlády požaduje aj Výbor OSN pre ľudské práva. Na rozdiel od súdov by sa zriadená komisia mohla pozrieť na celú prax komplexnejšie a mohla by priblížiť, aký bol vlastne jej celkový charakter a rozsah v našej spoločnosti,“ dodáva Durbáková.

Mimovládna organizácia pripomína, že poškodená rómska žena bola sterilizovaná počas pôrodu svojho druhého dieťaťa, ktorý bol vedený cisárskym rezom. O tom, že bola sterilizovaná, sa dozvedela až po vykonaní zákroku. Preto sa v roku 2005 obrátila na súd so žalobou na ochranu osobnosti a domáhala sa, aby uložil žalovanému v konaní Mestu Krompachy, právnemu nástupcovi zrušenej nemocnice, povinnosť zaslať jej ospravedlňujúci list za vykonanie protiprávneho zákroku. Zároveň žiadala priznať náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 500 000 Sk a náhradu trov konania.

 

Prilepšia si o milióny eur! Čo budú robiť politici s našimi peniazmi?
Otázka je, na čo politici peniaze naozaj použijú. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | redakcia


Okresný súd v Spišskej Novej Vsi o žalobe poškodenej rómskej ženy rozhodoval opakovane, pričom jeho rozsudky boli viackrát odvolacím súdom zrušené. V roku 2011 súd napokon rozhodol, že nezákonnou sterilizáciou došlo k porušeniu práv poškodenej ženy a žalovanej nariadil, aby sa jej písomne ospravedlnila. „Uvedené rozhodnutie súdu sa stalo právoplatným. Následne už súdy rozhodovali len o výške náhrady nemajetkovej ujmy za nezákonnú sterilizáciu.

V roku 2017 okresný súd zaviazal žalované Mesto Krompachy zaplatiť poškodenej žene finančné odškodnenie v plnej výške. Žalovaná strana sa proti výške odškodnenia odvolala a o jej odvolaní následne rozhodoval Krajský súd v Košiciach," približuje mimovládka, ktorá od roku 2005 sprostredkovala bezplatnú právnu pomoc poškodenej žene. V minulých rokoch zabezpečovala právnu pomoc v súdnych konaniach celkovo dvanástim nezákonne sterilizovaným rómskym ženám.

Lekár čerstvo po atestácii má rovnakú mzdu ako lekár s 20-ročnou praxou, upozorňujú odborári
Rovnakú mzdu má 30-ročný lekár čerstvo po atestácii aj dvojatestovaný vedúci lekár oddelenia s 20-ročnou praxou v 45 rokoch. Čítať ďalej
04 | 02 | 2020 | SITA