Bývalý dlhoročný prezident Kene Daniel arap Moi zomrel
04 | 02 | 2020 I TASR

Vo veku 95 rokov zomrel v utorok v Nairobi bývalý dlhoročný kenský prezident Daniel arap Moi. Úmrtie oznámila v skorých ranných hodinách kancelária súčasného kenského prezidenta Uhurua Kenyattu, ktorej vyhlásenie prevzala tlačová agentúra DPA.


Moi bol vo svojej krajine pri moci v rokoch 1978 - 2002, dlhšie než ktorýkoľvek iný prezident, čo mu vyslúžilo prezývku "profesor politiky". Keni vládol tvrdou rukou a jeho pôsobenie je v súčasnosti spájané predovšetkým s porušovaním ľudských práv a centralizáciou moci.

Moi sa narodil v roku 1924 v regióne Baringo na severozápade Kene. Spočiatku bol učiteľom, potom však vstúpil do politiky a ešte v 60. rokoch ho prvý kenský prezident Jomo Kenyatta vymenoval za svojho viceprezidenta. Po smrti Joma Kenyattu v roku 1978 prevzal jeho agendu.

Naposledy sa v Keni o exprezidentovi písalo v súvislosti s pozemkovým sporom. Vlani v máji mu súd údajne prikázal vyplatiť 1,6 miliardy kenských šilingov (približne 9,2 milióna eur) rodine z mesta Eldoret, ktorá ho obviňovala, že si v roku 1983 nezákonne prisvojil pozemok s rozlohou 53 hektárov. Moi sa chcel proti tomuto rozsudku odvolať.

Ruský protiraketový systém S-500, dokáže bez problémov zostreliť F-35
Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov prehlásil, že ruský systém leteckej a raketovej obrany je pripravený vstúpiť do sériovej výroby. ,,Nový systém S-500 uvedieme do prevádzky čoskoro." Uviedol Borisov v utorok (2.2) ruskému spravodajstvu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Timotej Dudka