Znalec potvrdil úpravu nábojov, ktoré zabili Kuciaka a Kušnírovú

 Náboje, ktoré zasiahli novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú, boli upravené pre použitie zbrane s tlmičom. Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku to dnes uviedol znalec v oblasti balistiky Miroslav Šimonič. Ako ďalej povedal, všetky nájdené projektily a nábojnice z miesta činu, ktoré skúmal, mali stopy po manipulácii. Obsahovali menej strelného prachu, ako sú pre náboje ráže deväť milimetrov Luger bežné. „To vedie k dedukcii, že boli upravované pre použitie tlmiča zvuku," povedal znalec.


Úpravu nábojov vo svojej výpovedi priznal obžalovaný Miroslav M., ktorý zároveň priznal, že zastrelil Kuciaka aj Kušnírovú. Podľa neho bolo účelom úpravy znížiť rýchlosť nábojov na podzvukovú, aby mohli byť použité do zbrane s tlmičom. Za týmto účelom ich upravoval s pomocou klieští a strelný prach vážil na zlatníckej váhe. To, že obžalovaní disponovali zbraňou upravenou na použitie tlmiča vypovedal na jednom z predošlých pojednávaní svedok Marián Sehnal. Ten na žiadosť obžalovaného Tomáša Sz. zbraň týmto spôsobom upravil, za čo dostal trojročný podmienečný trest.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Dnes Miroslava M. však vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.).

V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie