Vlak minulý týždeň zrazil jedného človeka, došlo aj k zrážke s vozidlami
03 | 02 | 2020 I TASR

Minulý týždeň evidovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jednu zrážku vlaku s človekom. Došlo tiež k dvom zrážkam auta s vlakom na železničných priecestiach. TASR o tom informoval hovorca ŽSR Michal Lukáč.


"Osobný vlak zrazil na železničnej stanici (ŽST) Gáň ženu stojacu v koľajisku. Zranená osoba bola prevezená vrtuľníkom do nemocnice. Následkom nehody boli odrieknuté dva osobné vlaky bez náhrady," uviedol Lukáč.

V úseku Dudince-Šahy narazil osobný vlak do nákladného motorového vozidla. K druhej zrážke vlaku došlo s autom. Vodič a spolujazdec boli podľa Lukáča prevezení do nemocnice v Ružomberku.

ŽSR apeluje na vodičov, cyklistov a chodcov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

"Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou 'Stoj, daj prednosť v jazde!' je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom," povedal Lukáč. Dodal, že tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na číslo 112 a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo. To je umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia, vysvetlil Lukáč. "Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla," poznamenal.