Turecká inflácia stúpa viac ako sa očakávalo
03 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Inflácia spotrebiteľských cien v Turecku vzrástla v januári medziročne na 12,15%. Oficiálne údaje v pondelok ukázali, že po dramatickom poklese v minulom roku inflácia stúpla už tretí mesiac po sebe.

Menová kríza v roku 2018 spôsobila prudký nárast inflácie na 15-ročné maximum nad 25%. Odvtedy sa  minulý rok na krátko dotkla jednociferných číslic a umožnila centrálnej banke prudko znížiť úrokové sadzby.

Turecká centrálna banka zostáva optimistická v tom, že inflácia do konca roka klesne na 8,2%, čím sa otvoria dvere na menšie kvantitatívne uvoľňovanie, píše middleeastaffairs.net

Údaje tureckého štatistického inštitútu ukazujú, že k rastu januárovej inflácie prispeli ceny alkoholu a tabaku, ktoré medziročne vzrástli o 42,2%, zatiaľ čo ceny nealkoholických nápojov a potravín s "vysokou váhou" boli vyššie o 9,04%.

Ekonomický rast bude v roku 2020 podľa analytika Saxo Bank spomaľovať a inflácia porastie
Rok 2020 bude pre Slovensko, ale aj pre Európu, výzvou. Ekonomický rast bude podľa analytika Saxo Bank Tomáša Daňhela spomaľovať a inflácia porastie. "Už teraz rastú ceny na Slovensku podľa najnovších údajov o tri percentá, čo je najviac v celej... Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | SITA