SaS: Vedci stratili prístup k dvom svetovým vedeckým databázam
03 | 02 | 2020 I SITA

Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) prestalo platiť prístup k vedeckým databázam, ktoré obsahujú údaje potrebné pre biológov či chemikov. Ako agentúru SITA ďalej informoval Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia politickej strany Sloboda a Solidarita (SaS), vedcom to znemožnilo pokračovať v práci. Strana vyzýva ministerku školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinu Lubyovú (Slovenská národná strana), aby to napravila a za prístup do databáz zaplatila.


Rezort školstva reaguje, že prístupy k špecializovaným databázam sú od roku 2020 hradené z prostriedkov samotných vysokých škôl a účelových rezerv rezortu školstva. Databáz, ktoré oproti 2019 nie sú predplácané, je podľa ministerstva minimum a ich výber bol vytvorený na základe záujmu škôl.

„Databázy, do ktorých vedci stratili prístup, obsahujú komplexné údaje o chemických zlúčeninách a desiatky miliónov vedeckých prác. Sú nevyhnutné pre výskumníkov v biológii, chémii, biomedicíne a v iných odvetviach, ktorých práca je teraz poškodená,“ uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling. Týka sa to databázy Reaxys, ktorá stojí ročne 166-tisíc eur a databázy SciFinder, ktorá stojí 487-tisíc eur.

Ministerstvo školstva uvádza, že ide o špecializované databázy a ich výber určili požiadavky škôl. „Do konca roka 2019 CVTI zabezpečovalo tieto prístupy s využitím prostriedkov Európskych a štrukturálnych fondov od roku 2009. Ide o zdroje, ktoré nie je možné navýšiť. Z tohto dôvodu sú prístupy k špecializovaným databázam od roku 2020 hradené z prostriedkov samotných vysokých škôl a účelových rezerv rezortu školstva. Titulov, ktoré oproti 2019 nie sú predplácané, je minimum a ich výber bol vytvorený na základe prejaveného záujmu zo strany vysokých škôl,“ uviedol v reakcii rezort školstva.

Ministerstvo tvrdí, že celý postup komunikovalo so samotnými vysokými školami a sú súčasťou dohody s nimi. „Databázy Reaxys a SciFinder patria k vysokošpecializovaným titulom, ktorých využitie sa na rozdiel od iných, celoštátne používaných titulov, koncentruje v podstate na dve verejné vysoké školy. V prípade databázy Reaxys možno doplniť, že štatistiky jej využívania vykazovali nízky a trvalo zostupný charakter,“ dodalo ministerstvo.

Ministerstvo školstva koncom októbra 2019 nemalo uhradené členské poplatky nielen v CERN-e, ale aj v Spojenom ústave jadrového výskumu v Dubne. O problémoch s neplnením si záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv sa dozvedela verejnosť po vyhlásení Slovenskej akadémie vied a rektorov piatich slovenských univerzít. MŠVVaŠ SR sa nakoniec podarilo tieto podlžnosti do konca minulého roka zaplatiť.