Ruský protiraketový systém S-500, dokáže bez problémov zostreliť F-35
03 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov prehlásil, že ruský systém leteckej a raketovej obrany je pripravený vstúpiť do sériovej výroby. ,,Nový systém S-500 uvedieme do prevádzky čoskoro." Uviedol Borisov v utorok (2.2) ruskému spravodajstvu Interfax


Borisov je najnovším ruským funkcionárom, ktorý riadil prípravu raketového systému S-500 v priebehu tohto roka. Následne sa k nemu pripojil zástupca generálneho riaditeľa vzdušných síl Jurij Grekhov a generálny riaditeľ Rostca, Sergei Chemezov. Ruská vláda a obranný priemysel naďalej potvrdzujú, že S-500 bude dodaný v časovom rozvrhu stanovenom v ruskom štátnom zbrojnom programe do roku 2027. Ten stanovil, že prvý sériovo vyrábaný protiraketový systém S-500 vstúpi do služby už v roku 2020.

Zdroj obranného priemyslu informoval ruské spravodajské centrum Izvestia minulý mesiac, že ​​S-500 sa nedávno podrobil testom v Sýrii. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení z 2. októbra jednoznačne poprelo, že S-500 bol niekedy na sýrskej pôde a tvrdia, že dalšie testovanie nie je potrebné.

Napriek okamžitému vydaniu modelu S-500, zostávajú oficiálne údaje ešte nepreverené. Momentálne sa overujú informácie od vývojárov a z dostupných ruských informačných zdrojov, aby sa dalo dôveryhodne poskytnúť ucelený obraz o tom, čo sa dá od S-500 očakávať.

Zatiaľ môžme očakávať dostrel až na 600 km a za dobu troch až štyroch sekúnd dosiahne rýchlosť až neuveriteľných 200 km/h. Tým pádom je dosah S-500 rýchlejší až o 6 sekúnd ako jeho predchodca S-400. Rakety S-500 77N6 a 77N6-N1 napredujú svojou strategickou úlohou a môžu zachytiť hypersonické riadené strely, ako aj vzdušné ciele, letiace rýchlosťou viac ako 1,7 km/s. Výrobca Almaz-Antey tvrdí, že S-500 môže dokonca zasiahnuť satelity s nízkou obežnou dráhou a určité typy kozmických lodí v blízkosti vesmíru. Nie je však stále zrejmé, či bude S-500 schopný plnohodnotnej služby svojmu účelu aj v takýchto extrémnych výškach.

Irán už odmieta zdielať dôkazy z vyšetrovania havárie lietadla s Ukrajinou!
Po páde ukrajinského lietdla, ktoré 8. januára prevážalo 176 ľudí, prenikla do ukrajinských medií audio-nahrávka spojená s haváriou, po ktorej už Irán odmieta zdielať dôkazy z vyšetrovania s Ukrajinou. Portál Reuters.com informuje, že toto... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Nie je prekvapením, že S-500 je vnímaná ako strieborná strela proti stíhačkam stealth všeobecne ale najmä voči F-35. Ako už spomínalo Nationalinterest, Generálny konštruktér ruskej zbrojovky Almaz-Antej, Pavel Sozinov tvrdil, že S-500 je „úder proti americkej prestíži, ktorého systém neutralizuje americké útočné zbrane a prekonáva všetky americké protichodné, protivzdušné ako aj protiraketové systémy."

Zatiaľ nie je úplne jasné koľko jednotiek S-500 sa plánuje vyrobiť v najbližšom desaťročí. Nedávno však bolo ohlásené partnerstvo nákupu S-500 Ankarou, čo je výborný krok pre dlhodobú finančnú stabilitu tejto obrannej platformy.

S-500 však nemusí byť sériovo vyrábaný, aby slúžil svojmu zamýšľanému účelu. V skutočnosti je stále zjavnejšie, že Rusko nikdy nemalo žiadny vážny úmysel nahradiť svoje S-400 za S-500. Almaz-Antey neprezentuje S-500 ako nástupcu S-400, ale ako inú triedu systému protivzdušnej obrany, ktorá je navrhnutá tak, aby spoľahlivo zachytila ​​najnebezpečnejšie strategické hrozby.

VIDEO: Horda kobyliek zatienila oblohu v Saudskej Arábii a v Jemene
Obyvatelia Saudskej Arábie a Jemenu čelia roju kobyliek, ktorých je zhruba 360 miliárd. Aby toho nebolo málo, čoskoro má doletieť ešte väčší roj. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Marek Molnár