Pravdivá predpoveď rodiny Sawiris, zlato sa dotýka najvyššej úrovne od roku 2013
03 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Zlato má povesť bezpečnej investície a preto ceny zlata zvyčajne stúpajú v časoch neistoty a strachu.

V januári 2020 došlo skoro k vypuknutiu vojny medzi USA a Iránom po tom, čo bol zabitý iránsky generál Soleimani. Austráliu zasiahli požiare, ktoré zachvátili veľkú časti krajiny. V čínskej provincii Wu-chan sa objavilo obavy z pandémie po tom, ako bolo hlásených niekoľko tisíc prípadov vírusov Corona.

Na pozadí týchto obáv dnes stojí ucna zlata 1 580 dolárov, dokonca cena žltého kovu krátko prekročila 1 600 dolárov za uncu v prvom týždni v mesiaci. Bol to najväčší mesačný vzrast za posledných päť mesiacov, píše forbesmiddleeast.com

Milionár Naguib Sawiris, ktorého rodinná spoločnosť La Mancha Resources je jedným z najväčších majiteľov zlatých baní na svete v roku 2018 povedal, že v dôsledku globálnej neistoty očakáva, že cena zlata sa nakoniec dotkne 1 800 dolárov. Vyjadril tiež presvedčenie, že globálne akciové trhy sú nadhodnotené a ľudia presunú svoje aktíva z akcií na bezpečnejšie aktíva, ako je zlato.

Sawiris investoval viac ako polovicu svojho čistého majetku do zlata a má podiely v Evolution Mining, Endeavour Mining a Golden Star Resources, ktoré vlastnia zlaté bane v Afrike a Austrálii.

Síce neistota a obavy sú v poslednom čase na najvyššej úrovni, dopyt dvoch najväčších krajín konzumujúcich zlato, Indie a Číny, sa pravdepodobne zvyšovať nebude vzhľadom na to, že rast v Indií sa spomaľuje a Čína sa stále zaoberá koronavírusom a obchodnou vojnou s USA.

Zlato je na ceste k hodnote 2000 dolárov za uncu v roku 2020
Cena zlata sa môže v tomto roku aj naďalej zvyšovať a prekonať najvyššiu hodnotu, ktorú dosiahla v roku 2019, tvrdí analytik Fawad Razaqzada a zároveň očakáva, že drahý kov dosiahne cenu 2 000 dolárov za uncu. Čítať ďalej
03 | 01 | 2020 | Marek Molnár