Opis vyšetrovacích pokusov ukončil dnešné pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka
03 | 02 | 2020 I SITA

Opis vyšetrovacích pokusov a policajných rekonštrukcií skutku ukončil dnešné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Prokurátor konkrétne pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku prečítal výpovede obžalovaného Miroslava M., ktoré urobil pri príležitosti rekonštrukcie vraždy Kuciaka a jeho partnerky v dome vo Veľkej Mači. Takisto prokurátor priblížil priebeh niekoľkých vyšetrovacích pokusov, ktoré policajti urobili na mieste vraždy. Išlo napríklad o simuláciu pohybu páchateľov vo Veľkej Mači.


Pojednávanie pokračuje v utorok 4. februára výsluchom ďalších znalcov, konkrétne z oblasti psychológie a psychiatrie. Z dôvodu možných vyjadrení o psychickom stave obžalovaných preto obhajca Aleny Zs. žiada vylúčenie verejnosti z tejto časti pojednávania. Súd o tejto žiadosti zatiaľ nerozhodol.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Dnes Miroslava M. však vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.).

V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.