Čínska centrálna banka kvôli koronavírusu naleje do hospodárstva 173 miliárd dolárov
03 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Čínska ľudová banka (PBOC) pridelí vysokú sumu peňazí na stabilizáciu devízového trhu a zaistenie dostatočného množstva likvidity vo finančných inštitúciách v krajine, ktoré zostáva zasiahnutá epidémiou koronavírusu.

PBOC oznámila, že počas boja Číny s vírusom nasadí až 1,2 bilióna juanov (173 miliárd dolárov) „s cieľom udržať primeranú a bohatú likviditu bankového systému a stabilné operácie na menovom trhu“.

Tieto peniaze prídu v pondelok, keď sa čínske trhy znovu otvoria po 12-dňovej pauze. Investori očakávajú volatilitu, keďže čínska mena, dlhopisy a akciové trhy ostali od 23. januára zatvorené, píše mideastdiscourse.com

Centrálna banka tento víkend uskutočnila aj ďalšie podporné opatrenia zamerané na posilnenie hospodárstva. Jednou z nich je poskytnutie ďalších 300 miliárd juanov (43,3 miliárd dolárov) bankám, ktoré by mohli požičať peniaze spoločnostiam najhoršie zasiahnutým vírusom.

Doteraz neznámy vírus nakazil viac ako 14 000 a zabil 305 ľudí na celom svete. Táto situácia si vybrala daň aj v prípade hospodárstva ázijského gigantu. Továrne spomaľujú výrobu a aj odvetvie cestovného ruchu kvôli zrušeným letom začína cítiť úbytok prímov.

 

Koronavírus u pacientky vo vojenskej nemocnici nepotvrdili
Infekciu koronavírusom u 33-ročnej pacientky, ktorú v nedeľu (2. 2.) prijali v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku, nepotvrdili. Doposiaľ dostupné výsledky vyšetrení poukazujú na bakteriálne, a nie na vírusové ochorenie. TASR o tom... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | TASR