Trumpova "dohoda storočia" je v rozpore s rezolúciami OSN, tvrdí Moskva
02 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Moskva spochybňuje Trumpov nový mierový plán pre Blízky východ, pretože je "nezlučiteľný s rozhodnutiami OSN" a taktiež nie je v súlade s Arabmi. Informuje o tom portál Haaretz.


„Je dosť zrejmé, že niektoré z ustanovení tohto plánu úplne nezodpovedajú rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedol Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta, pre kanál Rossiya-1.

Zdá sa, že hovorcove poznámky sú prvou oficiálnou reakciou Kremľa na návrh USA.

„Vidíme reakciu Palestínčanov, ale vidíme aj reakciu iných arabských štátov, ktoré odmietajú tento plán v solidarite s Palestínčanmi,“ poznamenal Peskov.

"To nás samozrejme vedie k premýšľaniu o jeho životaschopnosti," dodal Putinov hovorca.

Trump, ktorý plán nazval „dohodou storočia“, považuje mierový plán za „obojstranne výhodnú príležitosť, na vyriešenie konfliktu dvoch štátov". Americký prezident tým myslel dlhoročné nepriateľstvo medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Okrem iného plán tiež odstraňuje suverenitu Izraela. Kým plán vyžaduje vytvorenie suverénneho palestínskeho štátu, jeho hlavné mesto by sa nachádzalo mimo východného Jeruzalema a o jeho bezpečnostnej a hraničnej politike by rozhodoval Izrael.

Reakcia Kremľa prišla len deň potom, čo Arabská liga návrh zamietla, pričom uviedla nespravodlivosť voči Palestíne. Turecko, ktoré nie je súčasťou bloku, tiež podporilo Palestínu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan trval na tom, že „nechať Jeruzalem úplne v krvavých pazúroch Izraela bude tým najväčším zlom pre celé ľudstvo“.

„Nebudú potrebné hraničné kontroly, ak EÚ bude dodržiavať svoje záväzky“, prehlásil britský minister zahraničných vecí
Minister zahraničných vecí Veľkej Británie Dominic Raab obvinil Michela Barniera a uviedol, že hlavný vyjednávač EÚ pre Brexit sa mýli, keď tvrdí, že požiadavky Spojeného kráľovstva povedú k hraničným kontrolám. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
02 | 02 | 2020 | Marek Molnár