Prerozdelenie kresiel v Európskom parlamente po Brexite
01 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, sa od 1. februára zmení počet a rozdelenie kresiel v Európskom parlamente. Informuje oficiálny portál Európskeho parlamentu.


Od 1. februára klesne počet kresiel v Európskom parlamente na 705 z doterajších 751.

Z celkového počtu 73 kresiel Spojeného kráľovstva bolo 27 prerozdelených do iných krajín, zatiaľ čo zvyšných 46 bude ponechaných v rezerve pre prípadné budúce rozšírenie.

Kto sú noví poslanci Európskeho parlamentu?

Všetci noví poslanci boli zvolení počas Európskych volieb v máji 2019. V závislosti od vnútroštátnych predpisov boli niektoré mená už potvrdené, zatiaľ čo iné stále čakajú. Všetkých súčasných poslancov EP nájdete na špecializovanej webovej stránke Európskeho parlamentu. Do europarlamentu zo Slovenska nastúpi Miriam Lexmann.

Hoci Lexmann nastupuje do europarlamentu "vďaka" brexitu, odchod Británie z EÚ si podľa svojich slov neželala. "EÚ bude odchodom Britov geopoliticky slabšia, čo sa v istej miere odrazí aj na jej vnútornej dynamike. Na druhej strane, každá kríza sa dá využiť na posilnenie vzťahov a pozitívne zmeny ako v rámci Únie, tak aj vo vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom," skonštatovala slovenská poslankyňa za KDH.

Rozloženie kresiel: bez porazených

Prerozdelením kresiel sa zabezpečí, že žiadna krajina EÚ nestratí žiadne kreslá, zatiaľ čo niektoré získajú jedno až päť kresiel kresiel na viac, aby sa vyriešilo nedostatočné zastúpenie v dôsledku demografických zmien.

Nové rozdelenie zohľadňuje veľkosť populácie členských štátov, ako aj potrebu minimálnej úrovne zastúpenia občanov v menších európskych štátoch.

Ďalšie kroky

Parlament bude aj naďalej ovplyvňovať rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o budúcich vzťahoch, zatiaľ čo Brexit bude mať vplyv na zloženie výborov, ale aj medziparlamentných delegácií.

Veľká Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie
01 | 02 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR