Prečo ľudia robia hlúposti
01 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa čínskych vedcov robia ľudia nezmyselné veci preto, že sa riadia jedným zo základných princípov kvantovej mechaniky.


Ako uviedol portál Life.ru, výskumníci Čínskej univerzity vedy a techniky prišli na to, prečo ľudia robia hlúpe veci. Ich výsledky zverejnil Nature Human Behavior.


Podľa vedcov pri „páchaní“ nesprávnych činov človek zohľadňuje zásadu neistoty. Ide o jeden zo základných pilierov kvantovej teórie. Vychádzali z toho, že nemožno merať s rovnakou presnosťou rýchlosť i polohu častice naraz. Čím presnejšie totiž určíme, kde častica je, tým je menej presné stanovenie jej rýchlosti. A naopak.


Vďaka tomu vždy existuje určitá pravdepodobnosť zdanlivo nemožných vecí. Napríklad, že sa objaví častica akoby z ničoho nič. Akoby z neviditeľného tunela. V praxi to znamená, že hoci sú všetky dostupné argumenty proti rozhodnutiu, existuje stále zanedbateľná možnosť, že všetko dobre dopadne. Ide totiž o rozhodnutie iracionálne, spôsobené práve týmto javom, ale bežne sa s ním stretávame v kontakte s „hlupákmi“, ktorí stále dúfajú. Dá sa to porovnať aj so známym ruským postojom „možno“.

Autori štúdie analyzovali fungovanie systému strojového učenia zvaného „posilňovacie učenie“. Jeho podstata spočíva v tom, že neurónová sieť dostáva spätnú väzbu od okolitého prostredia. V závislosti od zvolených krokov dostáva zodpovedajúce odmeny alebo tresty. Podľa podobného princípu sa učia i deti. Výskumníci napokon usúdili, že hlúpe činy sú výsledkom nádeje na úspech bez ohľadu na veľkú pravdepodobnosť nepriaznivých následkov.


Rusi sú najmenej šťastní od roku 2013
Podľa medzinárodného prieskumu Gallupovho inštitútu sa cítia Rusi menej šťastní než celosvetový priemer. Čítať ďalej
31 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD