"V deň brexitu by mali strany potvrdiť vôľu brániť európsku budúcnosť SR", myslí si OĽaNO
31 | 01 | 2020 I TASR

Všetky demokratické strany by mali v deň odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ potvrdiť svoju vôľu brániť európsku budúcnosť Slovenska. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR Ján Budaj (OĽaNO). Hnutie v tejto súvislosti upozorňuje na politické sily snažiace sa oddeliť SR od EÚ.


Budaj skonštatoval, že v prípade Slovenska by oddelenie od EÚ malo oveľa negatívnejšie dôsledky než brexit na Veľkú Britániu. Podľa poslanca by deň odchodu Veľkej Británie z EÚ mal byť dňom znepokojenia a mobilizácie demokratov. "Pokiaľ by na Slovensku pokračovala súčasná garnitúra, alebo by dokonca pustila k moci extrémistov, ohrozilo by to našu budúcnosť v EÚ," myslí si.

Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ 31. januára o polnoci. Od tohto okamihu nadobudne platnosť dohoda o brexite, pričom Británia už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu. Prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, má potrvať do 31. decembra 2020.