Airbus pripúšťa miliónové úplatky na získanie objednávok
31 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Európska letecká spoločnosť zaplatí pokutu 3,6 miliárd EUR regulačným orgánom vo Francúzsku, Veľkej Británii a USA. Airbus už niekoľko rokov pripúšťa nasmerovanie miliónov úplatkov prostredníctvom siete sprostredkovateľov, aby vyhral medzinárodné zákazky. Informuje FT.


V piatok prebehli súdne procesi v Londýne a Paríži. Ich verdikt nariad'uje zaplatenie pokuty vo výške 3,6 miliardy EUR regulačným orgánom vo Francúzsku, Veľkej Británii a USA. Pri vyšetrovaní sa zistilo že mnohé z úplatkov boli vyplácané prostredníctvom spoločností založených výkonnými riaditeľmi pracujúcimi na autonómnej stratégii a marketingovej jednotke, ktorú bývalý generálny riaditeľ Tom Enders označil ako „kopu hlúpostí.

Trestné činy sa týkali viac ako 16 krajín vrátane Japonska, Nepálu, Ruska, Číny a Kolumbie. Airbus zaplatí 2,1 miliárd eur Francúzsku, 983 miliónom eur pre Spojené kráľovstvo a asi 530 miliónov eur pre USA. Priznanie trestných činov podplácania a korupcie spoločnosťou Airbus, ktoré siahajú najmenej do roku 2007 v oblasti obchodovania s civilnými lietadlami, ako aj porušenia zverejňovania informácií o vývoze zbraní do USA, ukončuje štvorročné vyšetrovanie, ktoré predstavuje míľnik globálneho boja proti korupcii.

Airbus odovzdal úradom počas vyšetrovania približne 30 miliónov dokumentov, zatiaľ čo jeho zamestnanci boli vypočúvaní po celom svete a počítače boli skúmané. Pokuta vo výške 671 miliónov GBP uložená regulátormi v USA, UK a Brazílili spoločnosti Rolls-Royce za podobné podvody sa v porovnaní zdá zanedbateľná.

Spoločnosť bude mať pokoj od trestného stíhania, pokiaľ nespácha žiadne ďalšie trestné činy a zlepší dodržovanie postupov. Od amerických úradov sa však teraz očakáva, že budú stíhať jednotlivcov. Toto prijatie je hlavným víťazstvom protikorupčných reforiem zavedených vo Francúzsku v roku 2016 po krokoch USA proti Alstom a BNP Paribas v roku 2014. Cieľom týchto opatrení bolo sprísniť sankcie a skompaktibilizovať sa s medzinárodnými normami pri stíhaní zločinov bielych golierov.

Inšpekcia v spoločnosti Airbus pod vedením britskej kancelárie pre vážne podvody v roku 2016 po tom, čo spoločnosť nahlásila nepresnosti v ich agentúre. O dva roky skôr spoločnosť bývalého generálneho riaditeľa Endersa zastavila platby sprostredkovateľom v dôsledku otázok týkajúcich sa určitých provízií a nezrovnalosti ktoré sa zistili v rámci interného preskúmania súladu.

Do roka od inšpekcie SFO sa vyšetrovanie rozšírilo a vedenie sa presunulo do francúzskeho Parquet Nationale Financiere. V roku 2018 sa k vyšetrovaniu pripojili americké úrady po ďalších priznaniach spoločnosti Airbus, že zistili nové nepresnosti v podaní týkajúcich sa kontroly vývozu zbraní USA.

Airbus podporí spoluprácu s Čínou, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko
Airbus ohlásil plány na zlepšenie svojej dlhodobej spolupráce s čínskym leteckým priemyslom, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko, aby nadviazal nové vzťahy s čínskymi dodávateľmi. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár