Vláda Orbána takto ničí kultúru. Kritická správa maďarskej opozície je už v Bruseli
30 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Maďarskí opoziční poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Bruseli predstavili kritickú správu maďarskej inteligencie o kultúre, vzdelávaní, vede a médiách. Informuje portál némpzsava.hu


Konferencia bola organizovaná  s cieľom upozorniť na iliberalizmus v Maďarsku a jeho vplyv na právny štát a spoločnosť. Predsedníčka Vzdelávacej siete Univerzity Loránda Eötvösa Anna Gácsová povedala, že správa je reakciou na agresívne centralizačné procesy v oblastiach vzdelávania, vedy a kultúry, ktoré právom vzbudzujú obavy. Maďarskí opoziční poslanci kritizujú Orbána za ničenie právneho štátu a za zavedenie autoritárskeho systému v oblasti kultúry. Na konferencii, ktorú nazvali Chrbtom k Európe, opoziční poslanci  predstavili správu, na ktorej pracovali výhradne nezávislí intelektuáli.


Protidemokratické ambície v Maďarsku sa uskutočňujú s tichým súhlasom EÚ, vyjadrila sa predsedníčka Vzdelávacej siete Anna Gácsová.


Správa bude distribuovaná všetkým vedúcim predstaviteľom európskych inštitúcií, konštatoval István Ujhelyi , poslanec EP za Maďarskú socialistickú stranu. Ujhelyi zdôraznil, že na vypracovaní správy sa žiadni politici nezúčastnili. Zároveň vyzval na zastavenie „budovania neofašizmu“  v Maďarsku.


Katalin Cseh poslankyňa za stranu Momentum, upozornila na zhoršujúce sa maďarské vzťahy v oblasti vzdelávania, kultúry a vedy. Podľa Čechovej správa dokonale vystihuje silnú vôľu Orbánovej vlády kontrolovať študentov, výskumných pracovníkov, učiteľov a umelcov . Podľa Csehovej  „nová generácia slobody je základná skúsenosť“.


„Predseda vlády buduje systém, v ktorom dnešní mladí ľudia sa musia prispôsobovať a poslúchať. Nechce pochopiť, že dnešná mládež nechce iliberalizmus, “dodala.


Poslanec EP za vládny blok Fidesz- KDNP Balázs Hidvégi v Bruseli novinárom označil opozičnú iniciatívu za politickú kampaň.“ Je poburujúce, že kým maďarskí policajti sa usilujú zaručiť bezpečnosť na štátnych hraniciach, zatiaľ opoziční poslanci v EP napádajú svoju vlasť,“ povedal politik vládneho bloku, podľa ktorého zazneli opakované klamstvá, za ktorými podľa jeho slov stojí spor o prisťahovaleckej politike.


Väčšina Maďarov by zakázala činnosť proimigračných organizácií
Podľa prieskumu maďarskej Nadácie Századvég väčšina opýtaných respondentov (61 percent) by zakázala činnosť proimigračných strán. Píše magyarnemzet.hu Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová