Súd potvrdil tresty pre útočníkov, ktorí surovo zbili poslanca
30 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

V prípade, keď skupina asi pätnástich miestnych obyvateľov napadla a surovo zbila poslanca obecného zastupiteľstva v Brzotíne (okr. Rožňava) Szilárda Szaba, padli definitívne rozsudky. Krajský senát totiž potvrdil verdikty okresného súdu, informoval o tom portál gemer.korzar.sme.sk.


Na polícii sa všetci obvinení k napadnutiu Szilárda Szaba priznali. Rovnako postupovali aj na rožňavskom súde, kde zaznelo šesť vyhlásení o vine. Sudca Arpád Koreň vymeral piatim obžalovaným tresty od 18 do 36 mesiacov s podmienečným odkladom na 24 až 36 mesiacov. Niektorí dostali aj zákaz priblížiť sa k Szilárdovi a jeho rodine na menej ako 5 metrov.



Gaži odsúdený nepodmienečne

Najhoršie obstál Dávid Gaži, ktorý do poslanca hodil dlažobnú kocku s hmotnosťou 4,19 kg. Dostal 8 rokov a 6 mesiacov nepodmienečne. Bol zaradený do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia.

Incident sa v obci Brzotín v okrese Rožňava stal vlani v júli, venovali sa tomu vtedy mnohé slovenské médiá. Všetko sa odohralo hodinu pred polnocou na dvore rodinného domu na Mariássyho námestí, ktorý patril Alene B. Podľa znenia obvinenia opití Simon a Kristián Polyák s ďalšími osobami vnikli na dvor. Tam fyzicky napadli zaťa majiteľky domu a miestneho poslanca Szaba – strkali ich a udierali.



Liečba šesť týždňov

Simon a Simeon prinesenými drevenými palicami opakovane udierali Szilárda do hlavy. Dávid Gaži mu do hlavy asi z troch metrov hodil dlažobnú kocku. Vtedy muž spadol a všetci útočníci sa rozpŕchli. Zbitý poslanec utrpel vpáčenú zlomeninu lebečnej klenby a akútne krvácanie nad tvrdý obal mozgu v spánkovo-temennej oblasti hlavy. Liečil sa šesť týždňov.

Podľa znenia obvinenia sa štyria z obvinených dopustili útoku preto, že Szilárda považovali za osobu, ktorá mala lákať miestne ženy na prostitúciu. Ďalší dvaja sa k nim pridali preto, že tesne pred útokom ich mal jazdou na svojom aute údajne ohroziť.


"Aj sudcovia porušujúci zákon sa dostanú pod drobnohľad príslušných orgánov", tvrdí Gál
Každý, kto porušuje zákon, a to vrátane sudcov, musí rátať s tým, že sa ich činnosť v určitom momente dostane pod drobnohľad príslušných orgánov. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) v reakcii na raziu NAKA u viacerých... Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | TASR