Nemecký operný ples čelí kritike za vyznamenanie egyptského prezidenta
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Organizátori veľkého plesu v nemeckej opere Semperoper v Drážďanoch sa rozhodli poctiť ocenením egyptského autoritárskeho prezidenta Abdela Fattah el-Sissi. Reportér ktorý mal akciu moderovať odstúpil. Informuje DW.


Organizátori prestížneho Semperoper Ball, prestížnej výročnej akcie v opernej budove v Drážďanoch, sa pred udalosťou 7. februára dostali do sporu. Kľúčovou súčasťou slávností je udeľovanie Rádu sv. Juraja, ktorý je na stránke podujatia opísaný ako medaila pre „tých, ktorí boli, podobne ako sv. Juraj, silou dobra na svete“. Tento rok sa organizátori rozhodli udeliť cenu egyptskému prezidentovi a bývalému generálovi Abdelovi Fatahtovi el-Sissimu. Egyptský prezident prispel k stabilite vo svojej krajine a podporoval kultúru a vzdelávanie. Delegácia odcestovala do Káhiry a v nedeľu odovzdala medailu el-Sissimu.

O jedného moderátora menej


El-Sissiho vláda v Egypte bola poznačená brutálnymi zásahmi, vrátane potlačením populárneho protikorupčného hnutia v roku 2019. Správa o ocenení vyvolala v Nemecku horúcu kritiku. V stredu večer televízna novinárka Judith Rakers uviedla, že už nie je ochotná usporiadať túto udalosť. Už skôr uviedla, že bola „veľmi podráždená“ rozhodnutím organizátorov na udelenie ceny el-Sissimu. Spevák Roland Kaiser, tiež rezervovaný ako moderátor, uviedol, že od zakázky neodstúpi, ale tiež poznamenal, že by odmietol, keby „vopred vedel“, že medailu dostane el-Sissi. Organizátori pôvodne tvrdili, že rozhodnutie bolo založené na kultúre a nie na politike. Voči tlaku verejnosti sa však vedúci združenia organizátorov Hans-Joachim Frey priznal, že voľba bola „chyba“. Nebolo jasné, či združenie plánuje zrušiť rozhodnutie udeliť vyznamenanie alebo zrušiť pozvanie prezidenta na účasť na plese.

Verejná televízia bude vysielať prenos z akcie


Organizátori v komentári k oznámeniu Rakersovej v stredu uviedli, že budú rešpektovať jej želanie a že „úplne pochopia“ jej rozhodnutie odstúpiť z podujatia. Nemecká verejnoprávna stanica MDR mala tiež tažké srdce na organizátorov a kritizovala „vážnu represiu voči novinárom a stále rastúce obmedzenia slobody myslenia a slobody tlače“ pod el-Sissiho vedením. Povedali však, že udalosť budú vysielať podľa plánu.

MDR sa ale jasne vyjadrila že ceremóniu odovzdávania ceny vysielať nebude.

Egyptský prezident poprel ovbinenia z rozsiahlej sprenevery verejných zdrojov
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v sobotu poprel tvrdenia o tom, že on a iní predstavitelia armády sa dopúšťali sprenevery verejných zdrojov. Reagoval tak na správy o korupcii, ktoré sa už takmer dva týždne šíria na sociálnych sieťach.... Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | TASR