MIMORIADNE: WHO vyhlásilo celosvetovú zdravotnú pohotovosť, pre šíriaci sa koronavírus
30 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič

Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila celosvetovú zdravotnú pohotovosť, pre šíriaci sa koronavírus.



Aktualizované 30.1.2020 o 21:30

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila „krízu verejného zdravia medzinárodného významu“ v súvislosti s prepuknutím 2019nCoV alebo Wuhanského koronavírusu. Medzinárodná organizácia ale neodporúča cestovné a ani obchodné obmedzenia.


Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nazval na tlačovej konferencii vo štvrtok koronavírus „predtým neznámym patogénom, ktorý sa vystupňoval na bezprecedentné prepuknutie infekčnej choroby“ , ale uviedol, že WHO nateraz ešte neodporúča obmedzenia obchodu alebo cestovania do Číny, kde vírus vznikol.








Tedros poukázal na to, že vyhlásenie nie je „hlasom na nedôveru Číne“,  ale vyvoláva obavy ostatných krajín so „slabšími“ systémami zdravotnej starostlivosti. Reakcia Číny na ohnisko nákazy bola „veľmi pôsobivá“, dodal šéf WHO. „Rovnako je to aj záväzok Číny v oblasti transparentnosti a podpory ostatných krajín.“ 

Čína v skutočnosti stanovuje nový štandard reakcie na ohnisko nákazy.


Zatiaľ čo väčšina prípadov koronavírusov bola zaregistrovaná v Číne, WHO potvrdila, že na celom svete je v tejto chvíli potvrdených už 98 prípadov - vrátane 8 prípadov priameho prenosu v Nemecku, Japonska, Vietnama a USA.

"Drvivá väčšina" prípadov mimo Číny sú cestujúci do Wu-chanu a boli s niekým v priamom kontakte.

"Jediným spôsobom, ako poraziť túto rastúcu epidémiu je, aby všetky krajiny spolupracovali v duchu solidarity a spolupráce," uviedol Tedros. "Všetci sme v tom spolu a môžeme to zastaviť len spolu."

Koronavírus je neoficiálny názov patogénu, na ktorý WHO odkazuje pod jeho dočasným názvom 2019-nCoV. Tento stav sa nazýva „akútne ochorenie dýchacích ciest 2019-nCoV“.

Vírus sa prvýkrát objavil vo Wu-chane v čínskej provincii Hubei dňa 31. decembra 2019. Odvtedy nakazil najmenej 8 130 ľudí v Číne, z ktorých najmenej 100 už zomrelo. Zdá sa, že 2019-nCoV úzko súvisí s vektorom vírusu SARS, ktorý v roku 2003 infikoval 8 100 ľudí v 17 rôznych krajinách a zabil celkom 774 osôb. 

Oveľa rýchlejším tempom koronavírusových infekcií sa však veľmi obávajú WHO a úradníci verejného zdravotníctva v Číne.


Príbehy o solidarite z epicentra koronavírusu
Milióny ľudí vo Wu-chane, centre vypuknutia epidémie koronavírusu, zostávajú s rastom počtu nakazených naďalej „uväznení" vo svojich domovoch. Aj napriek izolácii sú však niektorí z nich odhodlaní navzájom si pozdvihnúť ducha. Čítať ďalej
30 | 01 | 2020 | Natália Sollárová