Miera nezamestnanosti v eurozóne klesá na 12-ročné minimum
30 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Najväčšie zlepšenie bolo zaznamenané v Grécku, Bulharsku a Chorvátsku. Nezamestnanosť v eurozóne klesla na najnižšiu úroveň za takmer 12 rokov po tom, ako sa počet nezamestnaných v minulom roku znížil o 592 000, čo zvyšuje nádej na oživenie pomalého hospodárstva v regióne. Informuje FT.


Sezónne upravená miera nezamestnanosti v 19 krajinách používajúcich euro klesla zo 7,5% v novembri na 7,4% v decembri, čo je najnižšia úroveň od mája 2008, pričom najväčšie zlepšenia za minulý rok boli zaznamenané v Grécku, Bulharsku a Chorvátsku. Európska centrálna banka, ktorá dúfa, že stabilnejšie trhy práce budú stimulovať rast výplat, povzbudia zákazníkov, aby viac míňali, a spoločnosti, aby zvyšovali ceny, uvítala ďalšie zvyšovanie počtu pracovných miest.

Nezamestnanosť v eurozóne dosiahla vrchol na úrovni 19,3 milióna počas vrcholiacej dlhovej krízy v eurozóne v roku 2013, odvtedy neustále klesá a v decembri dosiahla 12,25 milióna. Nezamestnanosť mladých ľudí zostáva vysoká na úrovni 15,3%, ale klesla z maxima 23,9%.

„Pri silnom trhu práce sú spotrebitelia sebavedomejší ohľadom svojej finančnej situácie,“ uviedol Florian Hense, ekonóm v Berenbergu. „Kým sa Nemecko postupne zotavuje a Francúzsko rieši svoje problémy štrajkov a stávok, očakávame aj od zvyšku eurozóny, návrat k zdravšiemu tempu rastu.“ Hense predpovedá, že ekonomický rast eurozóny bude vo štvrtom kvartáli len 0,1%, keď sa tieto čísla v piatok oznámia. Ale podľa jeho slov by sa štvrťročný rast mal v druhej polovici roka zrýchliť na 0,4%.

V ďalšom pozitívnom signáli pre hospodárstvo eurozóny sa v mesačnom prieskume podnikov Európskej komisie zistilo, že januárové zvýšenie sentimentu vyvolané oživením vyhliadok spoločností v Nemecku bolo lepšie, ako sa očakávalo. Indikátor ekonomického sentimentu komisie vzrástol zo 101,3 v decembri na päťmesačné maximum 102,8 v januári. Tento nárast odrážal zlepšenie sentimentu v priemysle a stavebníctve, zatiaľ čo sektory spotrebiteľov a služieb stagnovali a dôvera medzi maloobchodníkmi klesla.

Pozitívne ekonomické údaje - vrátane vyššej inflácie vo väčšine Nemecka v januári - boli vyvážené rastúcimi obavami o to, ako by rozšírenie ohniska koronavírusov v Číne mohlo zasiahnuť svetovú ekonomiku. „Dnešné údaje boli celkovo o niečo lepšie, ako sa predpokladalo, ale nestačia na to, aby sme zmenili náš názor, že hospodársky rast v eurozóne zostane utlmený v prvej polovici tohto roka a že následné oživenie bude slabšie, ako mnohí očakávajú,“ uviedla Melanie Debono, európska ekonomička spoločnosti Capital Economics.

Údaje zverejnené vo štvrtok ukázali, že nemecká nezamestnanosť zostala v januári po úprave o sezónne faktory stabilná na 5%. „Zdá sa, že miera nezamestnanosti sa znížila, čo naznačuje, že trh práce môže teraz dosiahnuť cyklický vrchol.“ Povedala Nicola Nobile, vedúca ekonómka Oxford Economics.

USA a Francúzsko sa dohodli na riešení digitálnej dane
Le Maire a Mnuchin v rozhovoroch dosiahli prímerie, aby zmenili spôsob, akým sú nadnárodné spoločnosti zdanené. Ako informuje FinancialTimes, USA a Francúzsko formálne vyhlásili prímerie v boji proti digitálnemu zdaňovaniu po tom, čo USA upustili... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Dominik Simon