Trumpova dohoda sa týka ignorovania palestínskych práv a legitimizácie izraelskej okupácie, vyhlásil Erdogan
29 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Trumpov plán za absolútne neprijateľný. Podľa neho je tento návrh očividným pokusom „legitimizovať izraelskú okupáciu“ na palestínskych územiach. Informuje o tom portál The Times of Israel.


Erdogan v stredu v rozhovore s novinármi prehlásil, že Trumpov plán je neprijateľný.

"Tento plán zahŕňa ignorovania práv Palestínčanov a legitimizáciu izraelskej okupácie," uviedol Erdogan pre agentúru Anadolu.

Táto poznámka nadväzuje na kritiku, ktorú predtým vyhlásili iní tureckí úradníci. Ministerstvo zahraničných vecí označilo Trumpov plán za „mŕtvy“ a vyhlásilo, že jeho cieľom je „zničiť riešenie dvoch štátov a ukradnúť palestínske územie“.

Palestínske orgány taktiež odmietli podmienky dohody. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás označil tento plán za „sprisahanie“ a zdôraznil, že palestínske práva nie sú „na predaj“. Na druhej strane izraelský premiér Netanjahu ho ocenil ako „príležitosť storočia“.

Bývalý člen britského parlamentu George Galloway uviedol: „Jeruzalem je mesto, má západ a východ. Východ je okupovaný už 53 rokov a nič, čo by Donald Trump povedal to nemôže zmeniť. Rada bezpečnosti to nikdy neakceptuje, Európska únia to nikdy neakceptuje a ani Arabi to nikdy neakceptujú.“

Trumpova „dohoda storočia“ spôsobí jedine pobúrenie, ale nič nezmení, tvrdí Galloway
Zatiaľ čo „mierový plán“ Donalda Trumpa pre Izrael a Palestínu každým možným spôsobom porušuje medzinárodné právo, jeho jediným výsledkom bude rozsiahle pobúrenie moslimov, pretože tento plán je nemožné implementovať, tvrdí bývalý člen britského... Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Marek Molnár