Košický primátor s platom 5400 eur sa má stravovať v reštauráciách na účet mesta
29 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček s platom necelých 5 400 eur si vraj objednáva denné menu a obedy v reštauráciách na faktúru mesta Košice. Informáciu zverejnil portál hlavnespravy.sk.


Zvýšenie základného platu primátora Košíc o 40 % odhlasovali poslanci mestského zastupiteľstva dva mesiace od jeho nástupu (november 2018). Poberá plat 5 316 eur. Okrem platu si mal polepšiť aj na diétach, pričom to malo ísť z reprezentačného fondu primátora. Na túto skutočnosť poukázal bývalý poslanec Národnej rady za Smer Oto Brixi.


„Chodila po Košiciach taká poviedka, ktorú som považoval za jeden zákerný hoax, a teda že primátor mesta Košice s platom 5 400 eur si objednáva denné menu a obedy v reštauráciách na faktúru mesta Košice. No a dnes som bol na obed v jednom slušnom hoteli v centre mesta a bol tam pán primátor, a tak som sa pýtal čašníkov, či platí, alebo to bude na faktúru na účet nás, daňových poplatníkov. Čašník mi povedal, že je dosť možné, že to ako zvyčajne opäť bude na účet nás, Košičanov…,“ napísal vo svojom statuse Brixi.



Polaček čaká ospravedlnenie

Primátor v reakcii pre denník Košice Dnes uviedol: „Od pána exposlanca Brixiho stále čakám, že preukáže svoje tvrdenia. Svoj vymyslený príbeh zatiaľ nepreukázal nijakým dôkazom. Všetky faktúry sú zverejnené na webe. Keďže sa nedá nič zatajiť, nie je ani len teoreticky možné, aby sa stalo to, čo tvrdí,“ uviedol primátor. Polaček hovorí, že je veľmi ťažké sa voči takýmto útokom brániť. „Aj pán Brixi už viackrát dokázal verejnosti, že má vymýšľanie rozprávok a publikovanie klamstiev vo svojej DNA. Preto čakám od neho ospravedlnenie, v rámci ktorého ma môže pozvať aj na obed. Ak sa verejne neospravedlní, som pripravený aj na ďalšie kroky.“


Brixi na to zareagoval nasledovne: „Keď mi v noci začal pípať mobil, až som sa zľakol, čo sa stalo, našťastie mi len ľudia pripomenuli jedného hladného primátora, ktorý to dal na 90te roky a začal sa mi vyhrážať nejakými dôsledkami, keď verejne nepoviem, kto ho nabonzoval, že žerie za mestské peniaze pri jeho takmer 6000 eurovom mesačnom plate.“



Polepšili si aj iní

Aj iní predstavitelia samospráv si vo funkciách prišli na vysoké zárobky, pripomenul portál. V Bratislave si progresívny primátor Matúš Vallo polepšil na 6 048 eur mesačne. Župan Banskobystrického kraja Ján Lunter navrhoval pre riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Matúša Hollého plat, ktorý by sa s odmenami vyšplhal až na 7 000 eur a po 5 000 eur pre jeho manažérov. Po kritike aj zo strany Petra Pellegriniho od tohto návrhu upustili.


Novému primátorovi Nitry Marekovi Hattasovi poslanci schválili zvýšenie platu o 30 %. Mesačne zarába 4 391 eur. Polačkova námestníčka v košickej samospráve Lucia Gurbaľová z KDH si polepšila o 25 %, mesačne zarobí 3 500 eur.