Kamióny podporujúce protest zostali na hraničných priechodoch, uvoľnili prejazd nákladných vozidiel
29 | 01 | 2020 I TASR

Kamióny podporujúce protest Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) zostávajú na hraničných priechodoch, ale uvoľnili ich pre prejazd nákladných vozidiel voziacich tovar pre rôzne firmy.


Pre agentúru SITA to v stredu uviedol zástupca UNAS Stanislav Skala, pričom spomenul automobilky Volkswagen Slovakia a Peugeot Slovakia. "Kamióny sú väčšinou na hlavných priechodoch," poznamenal Skala. Nevedel pritom povedať, na koľkých hraničných priechodoch sú kamióny zapojené do protestnej akcie.

O ďalšom postupe by malo v stredu popoludní rozhodnúť predsedníctvo UNAS. "Máme stretnutie, uvidíme, čo sa bude diať ďalej. Rozhodneme až potom, keď sa stretne predsedníctvo," povedal Skala. Na otázku, aký postup bude navrhovať odvetil, že to nezáleží od neho, ale od predsedníctva, ktoré má piatich členov.

UNAS obnovil v utorok tohto týždňa protest v podobe blokovania viacerých hraničných priechodov. Žiada zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel zhruba o 50 % a zvýšenie zliav z mýta podľa najazdených kilometrov zo súčasných 3 % až 11 % na 18 % až 27 %. Európska smernica umožňuje členským štátom uplatňovať maximálne zľavu 13 % z poplatku za využívanie dopravnej infraštruktúry nákladnými vozidlami.