Berlínsky súdny dvor nariadil uzavrieť hostel na veľvyslanectve Severnej Kórey
29 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Súd v Berlíne rozhodol, že by sa mala zatvoriť ubytovňa umiestnená na základoch veľvyslanectva Severnej Kórey. Mestské úrady uviedli, že platba nájomného Pchjongjangu bola v rozpore so sankciami OSN. Informuje DW.


Berlínsky správny súd v utorok rozhodol v prospech príkazu na zastavenie City Hostel Berlin s tým, že mestské úrady boli súdené za jeho využívanie.

Úradníci mesta tvrdili, že nájomné platené prevádzkovateľmi, odhadované na približne 38 000 eur každý mesiac, porušuje sankcie Bezpečnostnej rady OSN.

Prevádzkovatelia hostela, turecká spoločnosť EGI, uviedli, že v roku 2017 prestali platiť nájomné a proti rozhodnutiu sa odvolali. Súd však vzal na vedomie smernicu EÚ z toho istého roku, ktorá zakazuje použitie akéhokoľvek severokórejského územia v členských štátoch na iné účely ako na diplomatické alebo konzulárne účely.

Sudcovia uviedli, že nemajú inú možnosť, ako zatvoriť ubytovňu, pretože Severná Kórea „predstavuje hrozbu pre svetový mier v dôsledku programu jadrových zbraní.“

Hostel ponúka postele za menej ako 13 eur za noc v zdieľaných izbách a dlho bol obľúbený medzi školskými skupinami a študentmi navštevujúcimi nemecké hlavné mesto.

Tieto priestory získal Pchjongjang v 60. rokoch 20. storočia a slúžili na ubytovanie príbuzných severokórejských diplomatov v bývalom komunistickom východnom Nemecku. Veľvyslanectvo bolo zatvorené po páde Berlínskeho múru, v roku 2001 sa však znovu otvorilo a úradníci sa pustili do prenajímania miestností a parkovacích miest v areáli.

Rodinná kampaň proti majetkom Pchjongjangu


Toto rozhodnutie privítali právnici rodiny 22-ročného amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel po návrate z väzby v Severnej Kórei, keď bol v stále vegetatívnom stave.

Warmbier bol usvedčený zo snahy ukradnúť propagandistický plagát a niekoľko mesiacov uväznený. Jeho rodičia tvrdia, že bol počas svojich mesiacov vo väzbe mučený. Rodina je teraz odhodlaná nájsť a zatvoriť nezákonné severokórejské obchodné aktíva na celom svete.

Nemecký právnik Lothar Harings, ktorý zastupuje rodinu Warmbierovcov, uviedol, že dúfa, že rozhodnutie bude varovaním pre ostatné firmy pôsobiace na severokórejskom území v iných európskych mestách.

„My a Warmbiersovia budeme teraz požadovať implementáciu rozhodnutia,“ povedal Harings tlačovej agentúre AP. „Chceme, aby režim v Severnej Kórei zodpovedal za svoje činy, za mučenie a vraždu syna Warmbierov. "

„Je ťažké pre Warmbierov akceptovať, že diplomatické veľvyslanectvá sa využívajú na to, aby zarábali peniaze, ktoré prúdia do režimu v Severnej Kórei, a tým na výrobu jadrových zbraní,“ dodal.

MIMORIADNE: Severná Kórea vystrelila dve balistické rakety, vyhlásila Južná Kórea
Severná Kórea vypálila dve vystrelila balistické rakety, tvrdí juhokórejská armáda. Rakety skončili vo vodách medzi Severnou Kóreou a Japonskom. Čítať ďalej
28 | 11 | 2019 | Marek Molnár