Rusko pôjde do výstavby plynovodu Nord Stream 2 úplne samotné
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Gazprom bude pokračovať v budovaní plynovej trasy pod Baltským morom bez pomoci zahraničných spoločností. Informuje Financial Times.


Rusko vyhlásilo, že dokončí výstavbu kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 pod Baltským morom bez pomoci zahraničných spoločností, čím označí víťazstvo nad USA, ktoré uvalili sankcie v snahe zastaviť projekt. Utorokové prijatie Gazpromu, plynárenského monopolu kontrolovaného Kremľom, je prvým oficiálnym potvrdením, že Moskva dokončí plynovod, ktorý vedie z Ruska do Nemecka, bez zahraničnej účasti.

„Projekt Nord Stream 2, ktorý je už dokončený na 94 percent, bude dokončený ruskou stranou,“ uviedla na Európskej konferencii o plyne vo Viedni zástupkyňa vedúceho Gazpromu Elena Burmistrová. Washington minulý mesiac uvalil sankcie na spoločnosti zapojené do výstavby stavby Nord Stream 2 v rámci úsilia o potrestanie Moskvy za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Správa Trumpa tiež vyjadrila obavy, že plynovod zvýši závislosť Európy od ruskej energie.

Gazprom a päť energetických spoločností v EÚ platia za Nord Stream 2, ktorý obstarávali medzinárodní dodávatelia a ktorí prerušili svoju prácu na projekte po oznámení sankcií USA. Kritici tvrdia, že plynovod je určený na presmerovanie dodávok plynu do Európy, ktoré sa v súčasnosti odosielajú cez Ukrajinu, čím zbavuje Kyjev lukratívnych výnosov z tranzitu. Rusko tvrdí, že je to čisto komerčný podnik.

„Pred polstoročím, keď sa stavali plynovody do Európy, si nikto nemohol myslieť, že ich budú roztrhávať politické nezhody,“ uviedla v utorok pani Burmistrová a upozornila na blížiace sa 50. výročie 1. februára „legendárnej“ dohody medzi Nemeckom a Sovietskym zväzom, aby dodávali plyn výmenou za plynovody.

Nie je jasné, ako má Gazprom v úmysle dokončiť projekt bez medzinárodnej pomoci. Diskutuje sa o rôznych možnostiach vrátane plavidiel vo vlastníctve plynárenskej spoločnosti a ďalších ruských dodávateľov potrubí, ale žiadna z nich nie je taká moderná alebo pokročilá ako plavidlá používané spoločnosťou Allseas.

Švajčiarska skupina Allseas, hlavný dodávateľ, ktorý položil ropovod, okamžite pozastavila operácie z dôvodu sankcií USA. Napriek pripomienkam pani Burmistrovej spoločnosť Nord Stream 2 AG, ktorá je vlastníkom plynovodu s úplným vlastníctvom spoločnosti Gazprom so sídlom vo Švajčiarsku, v utorok trvala na tom, že spolu so spoločnosťami podporujúcimi tento projekt - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper a Wintershall, ktoré už všetky odovzdali svoje financie bude pracovať na dokončení plynovodu.

Ropovod s objemom 55 miliárd kubických metrov sa mal pôvodne spustiť do konca roku 2019, kedy mala uplynúť platnosť predchádzajúcej zmluvy o tranzite plynu s Ukrajinou.

Stavebné práce sa predĺžili do roku 2020, po oneskorení získania povolenia Dánska na výstavbu vo svojich vodách.

Po zavedení novej zmluvy o tranzite Gazprom-Naftogaz sa odhady ruských predstaviteľov týkajúce sa dokončenia projektu Nord Stream 2 pohybujú od konca roku 2020 do začiatku roku 2021.

Nord Stream 2 sa domnieva, že Dánsko účelovo brzdí výstavbu severného plynovodu.
Autor: Imrich Kovačič / Foto: Twitter Spoločnosť Nord Stream 2 požiadal Dánsko o povolenie na výstavbu druhej vetvy severného plynovodu Nordstream 2. Uviedla dnes spoločnosť na svojej stránke. Čítať ďalej
15 | 04 | 2019