„Prestaňte mi hovoriť Greta z Indie“: 8-ročná aktivistka v oblasti klímy hovorí, že porovnávanie z Gretou Thunberg „odstráni“ jej vlastnú kampaň
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Mladá indická environmentálna aktivistka Licypriya Kangujam sa sťažovala na novinárov za to, že ju porovnávajú s Gretou Thunbergovou, napriek tomu, že začala kampaň skôr, ako svet vôbec vedel kto je jej švédska kolegyňa. Informuje RT.


"Milé médiá, prestaňte mi hovoriť" indická greta ". Nerobím svoj aktivizmus, aby som vyzerala ako Greta Thunbergová, “ vyjadrila sa Kangujam na svojom twittery.

Kangujam chválila švédsku klimatickú aktivistu a považuje ju za inšpiratívnu a „veľkého mienkotvorcu“ dodala však: „máme spoločný cieľ, ale mám svoju vlastnú identitu a príbeh.“



Kangujam sa stala aktivistkou v oveľa mladšom veku ako Thunberg. Ako poznamenala, začala svoje „detské hnutie“ „ešte pred začiatkom Grety.“ V júli 2018 sa vtedy šesťročná Kangujam zúčastnila na ministerskej konferencii Ázie o znižovaní rizika katastrof 2018 (AMCDRR 2018), ktorú sponzorovala OSN. Mesiac pred tým, ako Thunberg začal jej dnes slávny školský štrajk. V auguste toho roku Thunberg, ktorá mala vtedy 15 rokov, vynechala školu, aby protestovala pred švédskym parlamentom a požadovala viac opatrení proti zmene klímy.

Kangujam medzitým usporiadala podobné protesty pred budovou parlamentu v Dillí. "Keďže som cítila, že je moja práca dôležitejšia ako organizácia, mám menšie publicitu a mediálne pokrytie," uviedla.



Kangujamovej tweet dostal viac ako sto tisíc lajkov. Niektorí komentátori jej poďakovali za prácu a tvrdili, že je nespravodlivé, že jej aktivizmus zatienili Thunbergovci. „Médiá ma frustrujú, pretože deti, ktoré túto prácu robili v mladšom veku, skôr a v ťažších situáciách, boli prehliadané,“ napísala jedna osoba.

"Hovorila som o klimatických zmenách v Malajzii a ľudia volajú o akýchkoľvek mladých aktivistov" Gréta Malajzie ", neberiem to ako kompliment," napísala aktivistka zo spoločnosti Kuala Lumpur Aroe Ajoeni.

Iní radili Kangujam aby sa „vrátila do školy“, pretože „zmena príde zvnútra systému, keď deti vo vašom veku budú schopné zmeniť krajinu a svet ako celok“.

V jednom zo svojich tweetov z januára uviedla mladá aktivistka, že po takmer ročnej neprítomnosti v škole pokračovala v školskej dochádzke.

http://www.hlavnydennik.sk/2020/01/25/americky-minister-financii-sa-obul-do-grety-thunbergovej/v