Premiér nevidí žiadny dôvod na to, aby autodopravcovia opäť blokovali hraničné priechody
28 | 01 | 2020 I SITA

 Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nevidí žiadny dôvod na to, aby zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) opäť blokovali hraničné priechody. Nerozumie, čo ich k tomu viedlo, keďže minister financií spolu s ministrom dopravy a výstavby pripravili návrhy na zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel v objeme zhruba 32 až 33 miliónov eur a na zvýšenie zliav z mýta za vyše 8 miliónov eur.


"Minister dopravy už pripravuje návrh nariadenia vlády na poskytovanie zliav z mýta od prvého kilometra. To znamená úpravy tak, aby väčšinou domáci prepravcovia mali zľavy za odjazdené kilometre nie postupne prideľované, ale už od prvého kilometra, ak najazdia určitý počet kilometrov," povedal Pellegrini v utorok na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Tie zľavy budú podľa premiéra pre autodopravcov predstavovať úsporu v objeme viac ako 8 miliónov eur. "To je návrh, ktorý ministerstvo pripravilo, je veľmi spravodlivý, a ktorý podľa mojich informácií aj schválilo vedenie najväčšieho domáceho zástupcu autodopravcov ČESMAD," uviedol Pellegrini.

Minister financií podľa predsedu vlády pripravuje novelu zákona o dani z motorových vozidiel. Autodopravcovia pritom daň platia spätne za predošlý rok, teda za rok 2020 ju zaplatia do 31. januára 2021. "Preto dnes nie sme pod tlakom, že do jedného dňa, alebo týždňa sa musí pripraviť nejaký zákon. Sľúbili sme, že minister financií pripraví takisto variantné riešenie. Včera mi prezentovali variant, ktorý ušetrí slovenským autodopravcom skoro 32 miliónov, alebo 33 miliónov eur," priblížil Pellegrini. To je podľa neho obrovská suma, pričom zľavy pre všetky kategórie vozidiel sa zdvojnásobujú. Tvrdí, že je to tiež veľmi férová ponuka, ktorá našla pozitívne reakcie v združení ČESMAD.

"Preto nerozumiem ultimatívnemu správaniu sa zástupcov UNAS-u, ktorí si kladú podmienky bez toho, aby nejakým spôsobom speli ku kompromisu. Myslím si, že poskytnutie zliav z mýta v objeme 8 miliónov eur a poskytnutie úľavy na dani z motorových vozidiel v objeme 33 miliónov eur je veľmi férová ponuka, ktorá veľmi výrazne zlepší postavenie slovenských autodopravcov," upozornil premiér. Zmeny zákona o dani z motorových vozidiel podľa neho bude musieť tak či tak schváliť ešte raz nová vláda, bude sa musieť stotožniť s návrhom, respektíve môže ho ešte aj zmeniť a musí ho schváliť ešte nový parlament, ktorý vzíde z parlamentných volieb.

Predsedu vlády veľmi mrzí, že autodopravcovia bez toho, aby prišli za rokovací stôl, opäť išli štrajkovať na hraničné priechody. Musia však podľa neho rešpektovať v tomto prípade to, že štát bude postupovať v zmysle zákonov a predpisov, ktoré na Slovensku platia. "Nikto im nebude brániť vyjadriť svoj postoj, môžu štrajkovať, demonštrovať, ale chcem ich vyzvať, aby neobmedzovali bezpečnosť cestnej premávky, aby sa riadili striktne podľa zákona o štrajku a zákona o verejnom zhromažďovaní. V opačnom prípade sa vystavujú riziku, že porušujú zákon a budú za to primerane ústrednými orgánmi štátu sankcionovaní," dodal Pellegrini.