ĽS NS : Neprávoplatne odsúdeného Antona G. strana nestiahne z kandidátskej listiny
28 | 01 | 2020 I SITA

Neprávoplatne odsúdeného kandidáta na poslanca parlamentu Antona G. nestiahne strana Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) zo svojej kandidátskej listiny a celú vec ďalej nechce ani komentovať. „K prípadu sa nebudeme vyjadrovať, nakoľko rozsudok nie je právoplatný,“ povedal agentúre SITA hovorca strany Ondrej Ďurica. Poslanec sa v roku 2018 na Najvyššom súde (NS) SR hlasno pozdravil „Na stráž“ a aktuálne sa nachádza na 41. mieste kanditátky.


Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v pondelok Antonovi G. vymeral trest päťtisíc eur. Obžalovaný sa odvolal, rozhodovať o veci bude Najvyšší súd SR. Zatiaľ nie je známe, či odvolací súd rozhodne do 29. februára, teda do parlamentných volieb. V prípade jeho zvolenia za poslanca, strana riskuje, že by ho následne mohla stratiť. „Odvolacie konanie nejakú dobu trvá. Ak by bol právoplatne odsúdený, prišiel by o mandát,“ povedal agentúre SITA ústavný právnik Eduard Bárány.

Zákon o podmienkach výkonu volebného práva aktuálne nebráni tomu, aby Anton G. kandidoval. Prekážkou kandidovať podľa zákona je právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené.

Anton G. sa v máji 2018 na Najvyššom súde (NS) SR hlasno pozdravil „Na stráž“. Verejne tým podľa prokurátora prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Verejne teda prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť.

O kreslo v parlamente zatiaľ prišiel poslanec Milan Mazurek (ĽSNS), keď ho NS SR vlani odsúdil za rasistické výroky o Rómoch. Mazurek následne zaplatil peňažný trest. Zaplatením došlo k zahladeniu jeho trestu, preto mohol opäť kandidovať v tohtoročných voľbách do Národnej rady SR. Je na poslednom 150. mieste kandidátskej listiny.