Čína a India prevezmú kontrolu nad jednou tretinou svetového hospodárstva
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Podľa Japonského centra pre ekonomický výskum budú rozvojové trhy Číny a Indie tvoriť do roku 2060 35 percent celosvetového hrubého domáceho produktu (HDP), čo sa priblíži k spoločnému podielu USA a európskych krajín. Informuje RT.


Centrum predpokladá, že podiel Číny na svetovej ekonomike bude asi 20 percent a 16 percentný podiel bude mať India. V roku 2019 to bolo 17 percent pre Čínu a 4 percentá pre Indiu.

Predpokladá sa, že Čína si zachová svoju súčasnú pozíciu číslo dva vo svetovom rebríčku HDP, až kým v roku 2030 neprekoná USA. India bude v roku 2060 treťou najväčšou ekonomikou na svete, do vtedy sa predpovedá, že Čína bude opäť na druhom mieste a USA na prvom.

Medzitým sa Japonsko, kedysi v 20. storočí druhé najväčšie hospodárstvo na svete, stane menším a slabším hráčom. Predpokladá sa, že jeho podiel na globálnom HDP klesne v roku 2060 na tri percentá zo šiestich percent v minulom roku.

V správe sa tiež uvádza, že digitalizácia, ktorá už začala do značnej miery meniť priemyselný charakter vyspelých krajín, bude do roku 2060 výrazne ovplyvňovať rozvíjajúce sa krajiny.

Globálna ekonomika zostane budúci rok nestabilná, tvrdí medzinárodná ratingová agentúra Moody's
Podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Moody's svetová ekonomika zaznamenala tento rok najnižší globálny rast od recesie v roku 2009. Očakáva sa, že ekonomika zostane aj naďalej nestabilná, pretože sa zvyšujú riziká pri úverových... Čítať ďalej
25 | 11 | 2019 | Marek Molnár