Bosniansky občan uväznený za pašovanie častí zbraní neonacistickým klientom vo Švédsku
28 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Americký súd odsúdil bosnianskeho muža na viac ako sedem rokov väzenia za odoslanie častí zbraní do zámoria, vrátane klientov zapojených do švédskej neonacistickej skupiny. Muž označil položky ako časti bicyklov. Informuje portál DW.


Podľa tlačovej správy, ktorú v pondelok zverejnili americkí prokurátori, bosniansky človek vybudoval v USA „lukratívny obchod“ predajom a nezákonným zasielaním častí zbraní do Švédska, Ruska, Francúzska a Brazílie. Súd so sídlom vo Washingtone USA odsúdil Hanyho V., legálneho rezidenta USA, na viac ako sedem rokov väzenia.

Žalovaný uviedol, že medzi jeho klientelou bola aj švédska „neonacistická skupina“. Prípad proti 36-ročnému mužovi sa začal v roku 2017, keď švédske orgány činné v trestnom konaní zabavili časť strelnej zbrane Glock zo švédskeho domu. Aj keď bolo sériové číslo vybrúsené, výrobca ho ešte mohol vystopovať u osoby v oblasti Seattle, ktorá tvrdila, že predala zbraň Hanymu V.

Žalovaný sa dozvedel, že vnútorná bezpečnosť má záujem o strelnú zbraň, a sám sa obrátil na agentúru v máji 2017. Poskytol informácie o obchodovaní s zbraňami, ktoré sa čiastočne uskutočnilo na eBay. Aj keď s ním agenti hovorili niekoľkokrát, zatkli ho až rok po nadviazaní kontaktu.

„Tento obžalovaný opakovane klamal orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol americký prokurátor Brian T. Moran.

V čase jeho zatknutia mal bosniansky štátny príslušník ukradnutú Rugerovu pištoľ s vyradeným sériovým číslom.

Označené ako časti bicykla


Americkí prokurátori uviedli, že pred expedíciou použil falošné mená a označil zbrane ako časti bicyklov. Až 20 zásielok skončilo vo Švédsku, pričom ďalšie zásielky sa posielali do iných krajín mimo USA.

Švédski agenti činní v trestnom konaní následne podľa tlačovej agentúry AP potvrdili, že niektorí z jeho zákazníkov boli naviazaní na neonacistickú skupinu.

Washingtonský súd ho po dvojdňovom súdnom konaní v roku 2019 uznal za vinného. Zatiaľ čo Hany V. čakal na odsúdenie vo väzení, sa údajne pokúsil ovplyvňovať svedkov násilím na objednávku. Podľa prokurátorov kontaktoval osobu, o ktorej sa domnieval, že je členom gangu, a pokúsil sa uzavrieť dohodu s gangom, aby poškodil svedka. V skutočnosti komunikoval s tajným policajtom. Muž popiera pokus o zorganizovanie tohto útoku.

Američan na políciu vypálil počas 90-minútovej prestrelky takmer 200 guliek. Zasiahol suseda a usmrtil psa
Washington - Polícia v americkom štáte Maryland čelila deväťdesiatminútovej prestrelke s Benjaminom Murdym, ktorý na strážnikov vypálil takmer 200 guliek. Na mieste policajti pôvodne zasahovali kvôli sťažnostiam na kruté zaobchádzanie so zvieratami... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Dominik Simon