Katalánsky parlament sa usiluje o zbavenie regionálneho vodcu Torru zo sídla zákonodarcu
27 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Katalánsky regionálny parlament sa v pondelok pripravoval na odvolanie prezidenta severovýchodnej časti sídla jeho zákonodarcu, pretože neuposlúchol prísne pravidlá Španielska týkajúce sa volebnej propagandy. Informuje RT.


Očakávaný krok pravdepodobne podporí hnev medzi podporovateľmi nezávislosti, ktorí vidia v rozhodnutí riadiaceho orgánu katalánskeho parlamentu ďalšie sťažnosti v súvislosti so španielskymi súdnymi rozhodnutiami, uviedla agentúra AP.

Katalánsky súd vylúčil Quim Torru minulý mesiac z verejnej funkcie za neposlušnosť na 18 mesiacov. Torra bola uznaný vinným z toho, že odmietal odstrániť z verejných budov žlté stuhy, ktoré si vyžadovali prepustenie niekoľkých uväznených politikov a aktivistov. Symboly boli zobrazené počas všeobecných volieb v Španielsku v apríli, čo porušovalo pravidlá krajiny týkajúce sa kampaní.

Predstavitelia parlamentu oznámili rozhodnutie o odobraní Torry z funkcie skôr v pondelok, ale musí to formálne potvrdiť parlament. Politikovi sa umožní zostať v čele katalánskej regionálnej vlády. Hrozil zvolaním nových regionálnych volieb.

Väznený katalánsky líder Junqueras má imunitu, rozhodol súd EÚ
Väznený katalánsky politik Oriol Junqueras získal svojím májovým zvolením mandát europoslanca a spoločne s ním aj poslaneckú imunitu. Rozhodol o tom vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie. Madrid tvrdí, že Junqueras poslancom nie je, lebo mandát... Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Dominik Simon