Boli zverejnené dychberúce snímky Marsu, ktoré naznačujú, že toto prostredie mohlo slúžiť pre život
26 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Dychberúce snímky jedného z najväčších kaňonov na Marse odhalili vrstvy pieskovcovej skaly, ktorá mohla vytvoriť starodávne prostredie, v ktorom mohol kedysi existovať život. Informuje o tom portál ScienceAlert.


Fotografie zachytávajú úchvatný Candor Chasma, ktorý je jedným z najväčších kaňonov v hlbokej rokline systému Valles Marineris.

NASA


Fotografie ukazujú, že kaňon je plný svetlých vrstiev, ktoré sa považujú za pieskovce. Vedci tvrdia, že tieto horniny sa mohli vytvoriť v prastarom mokrom prostredí, ktoré mohlo byť kedysi dokonca aj obývateľné.

Fotografie boli zachytené pomocou satelitu NASA Mars Reconnaissance Orbiter, ktorý obieha okolo Slnka už takmer 14 rokov.

NASA


Prístroj Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) zhromaždil tisíce snímok Marsu, aby vytvoril podrobné mapy hornín na jeho povrchu.

NASA


Obrázky CRISM-u sú zvyčajne párované aj s fotografiami z prístroju orbiter High Science Imaging Science Experiment (HiRISE), niekedy to však nie je možné.

HiRISE je najvýkonnejšou z troch kamier satelitu. Vedci sa teraz snažia úplne spárovať všetky snímky, aby poskytli jasnejší obraz povrchu červenej planéty.

Pri zemetrasení v Turecku zomrelo najmenej 21 ľudí, pričom viac ako 1000 je zranených (VIDEO+FOTO)
Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 vo východnom Turecku si vyžiadalo najmenej 21 životov a spôsobilo zrútenie viacerých budov, pričom mnoho ľudí je uväznených v troskách. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Marek Molnár