Vo Francúzsku odsúdili džihádistu na 22 rokov väzenia
25 | 01 | 2020 I TASR

Vo Francúzsku odsúdili v piatok na 22 rokov väzenia Mourada Faresa, ktorý sa podieľal na nábore mladých džihádistov a v Sýrii viedol brigádu frankofónnych islamistov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.


Faresa (35), ktorý v roku 2014 utiekol zo Sýrie, kde strávil približne rok, zadržali v tom istom roku v Turecku a následne ho odovzdali francúzskym úradom.

Podľa obžaloby zohrával Fares "kľúčovú" úlohu pri nábore mladých francúzskych džihádistov, ktorí sa mali zapojiť do bojov v Sýrii, a nad svojimi činmi neprejavil ani náznak ľútosti. Pred súdom však priznal, že "nepriamo" prostredníctvom svojich videí zverejňovaných na internete vykonával nábor mladých Francúzov pre boje v Sýrii. Bojov sa však podľa vlastných slov nezúčastnil.

Obžaloba Faresove tvrdenia na základe dôkazov vyvrátila a uviedla, že sa "zúčastnil na ozbrojených akciách" v radoch extrémistickej skupiny Islamský štát v Sýrii a Levante (ISIS), neskôr známej ako Islamský štát, a následne sa stal členom frankofónnej bunky v džihádistickej skupine Front an-Nusra, ktorú neskôr viedol.

Pri zemetrasení v Turecku zomrelo najmenej 21 ľudí, pričom viac ako 1000 je zranených (VIDEO+FOTO)
Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 vo východnom Turecku si vyžiadalo najmenej 21 životov a spôsobilo zrútenie viacerých budov, pričom mnoho ľudí je uväznených v troskách. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | Marek Molnár