Americký minister financií sa obul do Grety Thunbergovej
25 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová by mala najskôr vyštudovať ekonómiu a až potom dávať rady investorom. Vyhlásil to vo štvrtok na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose americký minister financií Steven Mnuchin.


Podľa ministra výzva mladej environmentálnej aktivistky adresovaná investorom, aby sa zbavili fosílnych palív, ukazuje jej nedostatočné chápenie ekonómie a zamestnaneckej politiky.


„Je Greta Thunberg hlavnou ekonómkou? Som zmätený. Pre ľudí, ktorí volajú po tom, aby sa prestali používať fosílne palivá, mám odkaz: sú tu závažné ekonomické prekážky týkajúce sa pracovných miest“, zdôraznil americký minister financií.


Steven Mnuchin zároveň vyjadril nádej v súvislosti s americko- britskou dohodou, ktorá má byť podpísaná v tomto roku. Dodal, že predmetný dokument je pre prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa „absolútnou prioritou“.


Americký minister počas svojho prejavu zdôraznil, že problém so životným prostredím je zložitý a povedal, že USA sú lídri v boji s emisiami. Nerobia to však v štátnom, ale v súkromnom sektore. Podľa neho sú najväčším problémom Čína a India.


Prezident USA vo svojom prejave uviedol, že USA sa pripoja k iniciatíve vysadiť tisíce miliárd stromov, na ktoré Greta odpovedala, že „ klimatická kríza nie je len o stromoch “.


Prečo svet nevie o „Anti-Grete“
Viete, že vo Švédku žije dievča, ktoré má 16 rokov a jej ciele sú opačné než Grety Thunberg? Kým Greta vystupuje v OSN a cestuje po svete, o jej rovesníčke ste zrejme ešte nepočuli. Čítať ďalej
08 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD