USA a Francúzsko sa dohodli na riešení digitálnej dane
24 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Le Maire a Mnuchin v rozhovoroch dosiahli prímerie, aby zmenili spôsob, akým sú nadnárodné spoločnosti zdanené. Ako informuje FinancialTimes, USA a Francúzsko formálne vyhlásili prímerie v boji proti digitálnemu zdaňovaniu po tom, čo USA upustili od požiadavky, aby akákoľvek medzinárodná dohoda o zdaňovaní bola voliteľná, čím sa výrazne zvýšia vyhliadky na globálnu dohodu v roku 2020.


Rozhovory medzi francúzskym ministrom financií Brunom Le Maire a ministrom financií USA Stevenom Mnuchinom na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vo štvrtok ráno vyústili do amerického prísľubu, že jeho obchodný zástupca pozastaví plánované clá vo výške 2,4 miliardy USD na Francúzsky tovar. Francúzsko súhlasilo s tým, že prestane vyberať svoju digitálnu daň, aj keď sa ešte budú akumulovať záväzky spoločností.

Štvrtkový prielom ukazuje, že tieto dve krajiny položili základný kameň vzájomnej dôvery vo svoje rokovania o globálnej dohode s cieľom zmeniť spôsob zdaňovania nadnárodných spoločností.

Dohoda odstraňuje požiadavku USA, aby akákoľvek globálna digitálna daň bola voliteľná - požiadavka, ktorá sa stala kameňom úrazu pri rokovaniach začiatkom tohto týždňa. Americké nariadenie - prvýkrát prijaté v decembri - hrozilo, že zabije akékoľvek vyhliadky na dohodu, pretože, ako pán Le Maire povedal v Davose tento týždeň, „neviem o žiadnej spoločnosti, ktorá by sa rozhodla pre zdanenie“.

Úradníci, blízko k rokovaniam, uviedli, že USA sa budú držať reči, ktorú používali vo svojom decembrovom vyhlásení, že každá medzinárodná digitálna daň sa musí riadiť pravidlami „bezpečného prístavu“, tieto by sa však nanovo definovali, aby sa vyhlo tvrdeniu, že dane sú voliteľné.

Angel Gurría, generálny tajomník OECD, uviedol, že rokovací proces sa vrátil „na dobré koľaje“ a dúfal, že krajiny dosiahnu pokrok v ďalšej fáze rokovaní v Paríži budúci týždeň, keď sa 137 krajín zapojí do formálnych diskusií na konferencii OECD. Cieľom je dohodnúť sa na medzinárodnom daňovom rámci do konca tohto roka. Pán Gurría uviedol, že „na dosiahnutie medzinárodnej dohody je stále potrebné„ veľa politickej vôle a veľký duch kompromisu “. Zlyhanie, dodal, by viedlo ku „kakofónii“ vnútroštátnych krokov.

V stávke je spôsob zdanenia spoločností; každá dohoda by mohla roztrhať storočné politiky zdaňovania spoločností, ktorá spája príjmy spoločností s ich fyzickým umiestnením. Zlyhanie rozhovorov by mohlo vyvolať transatlantickú obchodnú vojnu, varovali úradníci.

Diskusie boli napäté a USA hrozili Spojenému kráľovstvu a ďalším krajinám v súvislosti so svojimi plánmi na zavedenie národných digitálnych daní, ak globálne rozhovory zlyhajú.

Spojené kráľovstvo uviedlo, že má v úmysle prijať právne predpisy, aby digitálna daň vstúpila do platnosti v apríli. Sajid Javid, britský kancelár, povedal v stredu v Davose, že „existuje rastúci rozdiel medzi tým, kde sa nachádzajú zákazníci ktorý služby využívajú a kde sa generujú zisky“.

Rozhodný postoj Spojeného kráľovstva vo svetle hrozieb pána Mnuchina uvaliť na ich automobilový priemysel „svojvoľné“ tarify, osmelil Francúzov.

Pán Le Maire v stredu večer trval na tom, aby Francúzsko nekleslo zo svojej dane, ktorá podľa neho zostane v platnosti až do uzavretia medzinárodnej dohody. Doma čelil kritike za návrhy, ktoré kapitulovalo USA.

Pán Le Maire povedal: „Chcem byť veľmi jasný, žiadne pozastavenie francúzskeho zdanenia, žiadne zrušenie francúzskeho zdanenia. Buď bude v roku 2020 existovať medzinárodná dohoda, a v takom prípade medzinárodná dohoda nahradí vnútroštátne zdanenie, alebo v OECD nevznikne dohoda, a v takom prípade, keďže francúzske zdanenie zostáva v platnosti, spoločnosti budú musieť platiť.

„V každom prípade budú digitálne spoločnosti vo Francúzsku musieť zaplatiť splatné dane v roku 2020.“

USA sa sťažujú, že digitálne dane do veľkej miery zasiahli americké spoločnosti a zničili medzinárodné dohody o zdaňovaní. Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Taliansko a ďalšie tvrdia, že sa zmenil charakter podnikania a spochybňujú, prečo by najziskovejšie spoločnosti na svete mali platiť len malé až žiadne domáce dane z príjmu právnických osôb, pretože zisky sa presúvajú do zahraničia.

Pán Mnuchin však čelil frustrácii niektorých iných krajín v Davose z agresívneho postoja, ktorý zaujal.

Až do októbra si nikto nemyslel, že medzinárodné zdaňovanie spoločností sa stane predmetom diskusie. Rozhovory v OECD spočiatku pokročili smerom k veľkému vyjednávaniu, v ktorom viac krajín získalo moc zdaňovania právnických osôb na úkor nadnárodných spoločností, ktoré by museli platiť viac daní, a jurisdikcií s nízkymi daňami, ako sú Írsko a Holandsko.

Podľa návrhov OECD by krajiny prvýkrát získali právo vyberať daň z vysoko výnosných nadnárodných spoločností na základe umiestnenia svojich zákazníkov. To by zasiahlo spoločnosti ako Google, ale aj veľké francúzske luxusné značky a nemecké automobilové spoločnosti.

Globálna minimálna sadzba dane z príjmu právnických osôb by znížila možnosti spoločností nakupovať v jurisdikciách s najnižšou daňovou jurisdikciou, v ktorých môžu lokalizovať svoje zisky.

Na decembrovom prelomovom zasadaní pán Mnuchin vyzval, aby bola prvá časť návrhu, daň pre nadnárodné spoločnosti, voliteľná. Le Maire povedal: „Voliteľné riešenie nie je spravodlivé a efektívne východisko pre riešenie OECD.“

Merkelová v Davose: „Našou chybou bolo že sme neboli pripravení na utečeneckú krízu“
Kancléřka Merkelová v Davose vyhlásila, že konflikt v Líbyi sa musí zastaviť skôr, ako sa začne ďalšia utečenecká kríza. Dodala, že globálny pokles diplomacie spôsobuje, že regióny ako Sahel sú nestabilnejšie. Informuje o tom DW... Čítať ďalej
23 | 01 | 2020 | Dominik Simon