„Nemôžeme sa jednoducho dostať do vnútra“: Advokát Assangeho sa sťažuje na nedostatok prístupu k zakladateľovi WikiLeaks
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Advokát, ktorý zastupuje Juliana Assangeho, povedal londýnskemu súdu, že právna skupina zakladateľa WikiLeaks sa s ním stretáva len obmedzene a to brzdí prípravu na jeho súdny proces vydávania do Spojených štátov. Píše RT.


Kráľovský právny poradca Edward Fitzgerald vo štvrtok pre Westminsterský magistrátny súd povedal, že má veľké ťažkosti s prístupom k Assangemu vo väznici Belmarsh, aby prediskutoval dôkazy a prijal od neho pokyny.

48-ročný Australčan sa mal údajne spiknúť s vojenským spravodajským analytikom Chelsea Manningom a odhaliť vojenské tajomstvá USA.

"Jednoducho sa nemôžeme dostať dovnútra, keď požadujeme, aby sme videli pána Assangeho a prijali pokyny ... potrebujeme čas, aby sme sa s tým vyrovnali," uviedol Fitzgerald.

„Musíme sa zaoberať bodmi vznesenými vo vyhlásení generálneho prokurátora USA. Realita je taká, že nie sme pripravení na hlavnú časť dôkazov, “dodal senior právnik. Assange sa objavil pred súdom prostredníctvom videonahrávky a počas konania pozdravil svojich stúpencov zdvihnutou päsťou.

Právnici zastupujúci Spojené štáty americké tiež požiadali o viac času na prípravu na vypočutia a sudkyňa Vanessa Baraitser súhlasila s tým, že rozhodovanie o vydaní sa rozdelí na dve časti.

"Zostane vo väzbe, kým tomuto súdu nenaznačíte, že ste uzavreli také záležitosti, ktoré ste boli schopní zvládnuť," uviedol sudca.

O vydaní novinára sa teraz bude rozhodovať počas jedného týždňa vo februári a troch týždňov v máji a júni. Prvá časť sa uskutoční na súdnom dvore vo Woolwichi a bude sa zaoberať argumentmi, že vydanie je politicky motivované a že je to zneužívanie procesu.

Assange je vo väzbe, odkedy bol v apríli 2019 dramaticky vysťahovaný z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Bol spočiatku uväznený za malý trestný čin prepadnutia kaucie po tom, čo sa ukryl na veľvyslanectve, aby sa predišlo vydávaniu kvoli obvineniam zo sexuálnych trestných činov vo Švédsku v roku 2010. Vedúci WikiLeaks tieto obvinenia vždy popieral a švédske úrady ich v novembri minulého roka zrušili.

Belmarsh je väzenie kategórie A, najvyššia úroveň trestného systému Spojeného kráľovstva. Známe väzenie je určené pre „vysoko nebezpečných“ odsúdených a pre tých, ktorí sa pravdepodobne pokúsia o útek. Osobitný spravodajca OSN pre mučenie Nils Melzer v decembri poslal vláde Spojeného kráľovstva list so žiadosťou o ukončenie zadržania Assangeho. Melzer varoval, že jeho zdravie sa môže čoskoro dostať do „kritického“ štádia vrátane rizika smrti.

Advokát Assangea zverejnil podmienky pre britskú justíciu, aby si PREMYSLELA jeho vydanie
Španielsky sudca bude vypočúvať Juliana Assangea v súvislosti so španielskou bezpečnostnou spoločnosťou, o ktorej sa predpokladá, že ho špehovala na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Jeho právnik dúfa, že to môže zmariť vydanie zakladateľa... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Dominik Simon