Merkelová v Davose: „Našou chybou bolo že sme neboli pripravení na utečeneckú krízu“
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Kancléřka Merkelová v Davose vyhlásila, že konflikt v Líbyi sa musí zastaviť skôr, ako sa začne ďalšia utečenecká kríza. Dodala, že globálny pokles diplomacie spôsobuje, že regióny ako Sahel sú nestabilnejšie. Informuje o tom DW .


Nemecká kancelárka Angela Merkelová v rámci rozsiahleho prejavu na Svetovom hospodárskom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose pripustila, že sa Nemecko počas utečeneckej krízy v roku 2015 dopustilo chyby. Nie privítaním žiadateľov o azyl utekajúcich pred konfliktom, povedala, ale nepripravením sa na ich príchod, keďže sme vedeli že sa začali objavovať občianske konflikty na Strednom východe a v severnej Afrike.

„Chyba spočívala v tom, že sa nevenovala pozornosť vytvoreniu prostredia, v ktorom by sa ľudia mohli zdržiavať vo svojej krajine,“ uviedla kancelárka.

Varovala, že by sa táto chyba nemala opakovať s Líbyou, kde konflikt medzi vládou podporovanou OSN a konkurenčným veliteľom Khalifom Haftarom destabilizuje ďalšie blízke krajiny, ako sú Mali a Niger.

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zabezpečili mierový proces“, povedala Merkelová v Líbyi, aby sme zabránili ďalšej závažnej humanitárnej kríze a prílevu utečencov. V Berlíne sa nedávno uskutočnili rozhovory medzi bojujúcou stranou Líbye, ktorá skončila dohodou o obmedzení zahraničného zasahovania a zaviazala sa k zbrojnému embargu OSN.

Súčasťou príčiny nestability v Líbyi, kancelárka pokračovala, bolo že zmena globálnych móresov viedla k rozsiahlej neistote a nedostatku bezpečnosti.

Líbya: Jediné funkčné letisko v Tripolise pozastavilo po útoku prevádzku
Jediné dosiaľ funkčné letisko v líbyjskom hlavnom meste Tripolis v stredu dočasne pozastavilo svoju prevádzku po tom, ako sa stalo terčom útoku. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR


Nedostatok diplomacie horší ako počas studenej vojny

Na tento účel Merkelová navrhla, že vodcovia z rôznych častí sveta musia opustiť svoje digitálne ozveny a obnoviť diplomaciu a bilaterálnu komunikáciu. Žijeme vo svete, „kde je nedostatok reči výraznejší ako počas studenej vojny,“ uviedla. Pani kancelárka dodala, že je vážne znepokojená počtom rozhovorov, ktoré viedla s vedúcimi predstaviteľmi, ktorí „zriedka spolu hovoria“, keď sa krajiny stále viac pozerajú dovnútra napriek neustále rastúcej globalizácii.

„Povinnosť“ bojovať proti klimatickým zmenám

Merkelovej reč sa dotýkala aj klimatických zmien a uviedla, že industrializované krajiny majú „technologickú povinnosť“ zaoberať sa environmentálnymi problémami z hľadiska priemyslu aj politiky. Merkelová, uznávajúca úlohu Nemecka ako centra automobilového priemyslu, uviedla, že jej osobitnou povinnosťou je vytvoriť viac uhlíkovo neutrálnej dopravy. Dodala, že ako bohatého národu bola tiež úlohou Nemecka podporovať trvalo udržateľný rozvoj v iných častiach sveta.

Pokiaľ však ide o rozvoj tak Európa by mala byť hrdá na to, že pracuje na projektoch „s Afrikou a nie pre Afriku“ a že africkým štátom treba umožňuje sebaurčenie. Možno s ohľadom na čínsku iniciatívu v oblasti pásov a ciest by sa mal rozvoj Afriky riadiť podľa toho, čo tieto národy chcú a potrebujú - a podľa toho, čo chcú iné mocnosti.

Trump znovu oživuje obchodný boj s Európou kvôli digitálnej daňi
Po zabezpečení obchodného prímeria s Čínou sa teraz americký prezident obrátil na EÚ. Ak európske krajiny zavedú digitálnu daň, budú ohrozené ceny automobilov. EÚ tvrdí, že nová dohoda by mohla prísť „o niekoľko týždňov“. Informuje... Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon