Menšie nemocnice sa môžu uchádzať o finančné prostriedky z eurofondov, tvrdí ministerstvo
23 | 01 | 2020 I SITA

Menšie nemocnice sa môžu uchádzať o finančné prostriedky z eurofondov. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v reakcii na stredajšiu tlačovú konferenciu Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). Podľa prezidenta ANS Mariána Petka do konca roka 2019 ani jedna nemocnica v ANS nedostala žiadne kapitálové prostriedky, išli len do štátnych zariadení. Podstatná väčšina eurofondov podľa Eliášovej smerovala práve do menších regionálnych nemocníc. "Po splnení podmienok je k dispozícii práve na rekonštrukcie a modernizácie viac ako 150 miliónov eur z eurofondov," uviedla.


Ako konštatovala hovorkyňa rezortu, kapitálové výdavky boli prioritne investované do tých koncových zdravotníckych zariadení, ktoré liečia najvážnejšie a ekonomicky najviac náročné prípady, teda do univerzitných a fakultných nemocníc. Zdravotníci v týchto nemocniciach ošetrujú pacientov v tých najvážnejších stavoch, a preto si práve tieto nemocnice podľa ministerstva prioritne vyžadujú investície na dobudovanie, modernizáciu a rekonštrukciu.

Ako dodala Eliášová, technické a prístrojové vybavenie týchto koncových nemocníc je podstatne iné a finančné nákladnejšie ako vybavenie menších regionálnych nemocníc. "Okrem toho tieto koncové univerzitné a fakultné nemocnice zabezpečujú aj vzdelávanie budúcich lekárov. Často sú práve do týchto koncových nemocníc prevážaní aj pacienti vo vážnych stavoch z menších zdravotníckych zariadení z regiónov," uzavrela.

Prezident ANS v stredu konštatoval, že asociácia žiada poriadok a transparentnosť v kapitálových výdavkoch. Asociácia podľa neho nie je proti tomu, aby kapitálové prostriedky dostávali štátne nemocnice. Žiadajú však rovnaký meter na všetkých, aj nemocnice združené v ANS. "Občan tejto republiky si zaslúži posteľ aj v štátnej, aj v neštátnej nemocnici. Zatiaľ prišli len do štátnych zariadení," konštatoval Petko. Ak by sa obrátili na Európsku komisiu, či má štát túto povinnosť aj voči nemocniciam združeným v ANS, pravdepodobne by uspeli. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú si dala asociácia vypracovať. Podanie podnetu ešte asociácia zváži.