India dokončuje prípravy na vojenskú prehliadku kvôli oslave Dňa republiky (VIDEO+FOTO)
23 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Mestá v Indii dokončujú svoje prípravy na veľkolepé vojenské prehliadky kvôli oslave Dňa republiky, pričom zatiaľ mohli pozorovatelia sledovať rozmanitý vojenský arzenál, rôzne vojenské jednotky, ale aj stíhacie lietadlá. Informuje o tom portál RT.


Deň republiky, ktorý sa oslavuje 26. januára, je dátumom nadobudnutia účinnosti indickej ústavy ratifikovanej v roku 1950. Hlavná udalosť oslavy sa koná v Rajpathe (slávnostný bulvár v hlavnom meste krajiny).

Fotografie a videá zverejnené na sociálnych médiách ukazujú rozmanité vojenské jednotky a arzenál, ktorý sa bude prezentovať počas sprievodu v Naí Dillí, ako aj v menších mestách v celej Indii.





Na oslavách sa zúčastnia aj policajné či iné vojenské jednotky. Dokonca ženy, ktoré sú súčasťou Rezervného policajného zboru (CRPF), ukážu svoju akrobatickú zručnosť na motocykloch.



Súčasťou prehliadky bude aj kapitánka Tania Shergillová, ktorá sa stane prvou ženou, ktorá bude predsedať oslavám Dňa republiky.



Diváci mohli pozorovať aj stíhacie lietadlá indických vzdušných síl, ktoré cvičili prelety nad oblohou v Naí Dillí.





Vedci vyvinuli nový nástroj na predpovedanie depresie pre dospievajúcich
Vedci z univerzity King's College London vyvinuli nový nástroj na predpovedanie toho, či u niektorých dospievajúcich existuje riziko na rozvoj depresie pri dosiahnutí 18 rokov. Informuje o tom spravodajský portál RT. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Marek Molnár