Dym a násilie v Bejrúte: Libanonské protesty pokračujú aj po vytvorení novej vlády (VIDEO)
23 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Ulice Bejrútu sa naplnili dymom a ozvali výstrelami, keď demonštranti čelili proti poriadkovej polícii v libanonskom hlavnom meste. Vytvorenie novej vlády nedokázalo potlačiť hnev verejnosti. Informuje RT.


Po mesiacoch neistoty ponúkol prezident Michel Aoun - maronitský kresťan - post predsedu vlády Hassanovi Diabovi, sunnitskému moslimovi. Diabova koalícia získala podporu hnutia Hizballáh, šiitského politického a vojenského hnutia v južnom Libanone. Čerstvý kabinet sa skladá z 20 ministrov.

Demonštranti pokračovali v utorok v uliciach Bejrútu do stredy v noci, zúrili nad korupciou, nezamestnanosťou, špirálou štátneho dlhu a neprimeranými verejnými službami, ako aj sieťou sektárskych spojenectiev, ktoré tradične dominujú libanonskej politike.



Poriadkova polícia v obrnených vozidlách sa pokúsila vyčistiť ulice a zapojila sa do vedenia bitiek s demonštrantmi. Vo videozáznamoch zachytených kameramanmi RT je možné vidieť viac zatknutí.



Ulice vyplnili oblaky slzného plynu a cez davy sa ozvali rany nesmrtiacich zbraní. Demonštranti strieľali ohňostroje na políciu, zatiaľ čo polícia reagovala pomocou zbraní na potlačenie demonštrácií. V maskovaných davoch bola tiež vidieť demontáž barikád a požiare na osvetlení. Minimálne jeden demonštrant môže byť videný ako je mlátený a kopaný dôstojníkmi.

Protesty proti nepriaznivej hospodárskej situácii prebiehajú už niekoľko mesiacov a viedli v októbri k rezignácii predsedu vlády Saada Haririho. Vymenovanie nového kabinetu spoločenstva Diab však vyvolalo ďalšie násilie, pričom v deň oznámenia boli proti demonštrantom hádzajúcim kamene nasadené gumové guľky a vodný kanón. Demonštranti tvrdia, že Diabov kabinet je zložený skôr z politických nominantov ako z nezávislých technokratov, ktorých krajina potrebuje aby vyriešili svoje politické a ekonomické ťažkosti.

Libanon je domovom 18 rôznych náboženských komunít, pričom štyri najväčšie sú šiiti a sunnitskí moslimovia a maronitskí a grécki pravoslávni kresťania. Majú spoločnú moc podľa vzorca vypracovaného v 40. rokoch 20. storočia, podľa ktorého je prezident vždy maronitom, premiér je vždy sunnitský a rečníkom parlamentu je okrem iných aj šiit.

Rozpad tohto vzorca spôsobil občiansku vojnu v roku 1975, ktorá sa skončila v roku 1990 čiastočne kvôli úsiliu Rafiqa Haririho, sunnitského moslimského politika a otca Saada Haririho, ktorý bol zavraždený pri bombovom útoku v roku 2005.

Násilnosti v Libanone si počas víkendu vyžiadali vyše 500 zranených
Libanonský prezident Michel Aún prijal v nedeľu dezignovaného premiéra Hasana Dijába, aby rokovali o prekážkach, ktoré bránia formovaniu novej libanonskej vlády. Rokovanie sa skončilo bez dosiahnutia prelomu, uviedol panarabský denník aš-Šark... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR