V kauze vraždy Kuciaka vylúčia Miroslava M. na samostatné konanie, komunikácia z Threemy bola získaná zákonne
22 | 01 | 2020 I SITA

 V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku avizoval, že vylúči obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Dôvodom je urýchlenie procesu. Obžalovaný totiž ešte minulý týždeň priznal vinu vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ako aj podnikateľa Petra Molnára.


Zároveň predsedníčka senátu povedala, že súd v tomto štádiu konania zatiaľ nerozhodne o vykonaní dôkazu v podobe prepisov komunikácie niektorých obžalovaných v aplikácii Threema. Doplnila však, že súd nemá pochybnosť o zákonnom získaní dôkazu, na ktorého rozšifrovaní sa podieľala organizácia Europol.

Na pojednávaní sú dnes prítomní všetci štyria obžalovaní, keďže súd by ich mal dodatočne vypočúvať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy.

Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.