Tesla prvýkrát dosiahla trhovú hodnotu 100 miliárd dolárov
22 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Hodnota výrobcu elektrických automobilov Tesla na akciovom trhu prvýkrát dosiahla 100 miliárd dolárov, čím spomalila dramatickú jazdu, ktorá zaznamenala nárast cien akcií o 125 percent za posledné tri mesiace. Informuje Financial Times.


Moment prišiel v stredu, keď Tesla otvorila burzu z nárastom o 4 percentá oproti včerajšku kedy mala akcia spoločnosti hodnotu 571 dolárov, pričom ich hodnota bola 103 miliárd dolárov. Míľnik na akciovom trhu predstavuje pre Elon Muska okamih ospravedlnenia po kontroverznom období, v ktorom sa takmer ocitol vo vojne s Wall Street. V roku 2018, po bitkách s predajcami, šéf Tesly nepravdivo tvrdil, že bol blízko k výkupu za 420 dolárov, so zabezpečeným financovaním. Neskôr sa vzdal predsedníctva ako súčasť dohody s regulátormi.

Ak trhová hodnota spoločnosti Tesla dosiahne v priemere 100 miliárd dolárov alebo viac po dobu šiestich mesiacov, pán Musk bude môcť vyplatiť prvú splátku 346 miliónov dolárov z desaťročného plánu bonusov na akcie. Hodnota jeho podielu v spoločnosti získala od dolného bodu minulého júna takmer 15 miliárd dolárov, pričom ju ocenili na 21,7 miliárd dolárov.

Akcie spoločnosti Tesla pokračujú vo svojom prepade.
Akcie spoločnosti Tesla pokračovali aj v utorok v prepade svojej hodnoty. Morgan Stanley dnes dokonca znížil svoj odhad pre automobilku iba na 10 dolárov za akciu. Dôvodom sú obavy z poklesu čínskeho dopytu po elektromobiloch. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Míľnik akciového trhu pre pána Muska prichádza niekoľko dní po tom, čo jeho raketová spoločnosť SpaceX dokončila test, ktorý ho zavedie na cestu, aby sa stal prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vezme astronautov na orbit. Prezident Trump ho v stredu porovnal so sériovým vynálezcom Thomasom Edisonom a povedal CNBC, že je jedným z „veľkých géniov“ sveta.

Trhová kapitalizácia spoločnosti Tesla vo výške 103 miliárd dolárov - najsledovanejšia miera hodnoty spoločnosti na základe celkovej hodnoty jej nesplatených akcií - je približne dvojnásobná v porovnaní s General Motors, druhým najcennejším výrobcom automobilov v USA.

Spoločnosť General Motors je však stále v predstihu, pokiaľ ide o hodnotu podniku, ktorá zohľadňuje čistú hotovostnú alebo dlhovú pozíciu spoločnosti a poskytuje presnejšiu mieru hodnoty jej základného podnikania. Na základe tohto opatrenia má spoločnosť General Motors hodnotu 130 miliárd dolárov v porovnaní so 110 miliárd dolárovou spoločnosťou Tesla.

V priemere iba tri veľké spoločnosti ročne vidia svoje akcie stúpať na hodnote dvojnásobne alebo viac za šesť mesiacov, ako to urobila spoločnosť Tesla, tvrdí Toni Sacconaghi, analytik z Bernsteinu. Po týchto obdobiach nadpriemernej výkonnosti zvyčajne nasleduje menej ziskové obdobie, keď by akcie mohli vzrastať počas nasledujúcich šiestich mesiacov o 2,6%.

Spoločnosť Tesla vstúpila na trh v júli 2010 kedy mala hodnotu 17 dolárov za akciu. Každý, kto vlastní akcie, odvtedy zaznamenal 33-násobný nárast svojich investícií v porovnaní s trojnásobným nárastom na širšom americkom akciovom trhu.

SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)
SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon