Čína už nebude svetovou skládkou odpadu, pretože tento rok plánuje znížiť dovoz odpadu na nulu
22 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Čína v roku 2017 zakázala dovoz určitých druhov odpadu, pričom ich všeobecný dovoz klesol o 71 percent, avšak tento rok plánuje Peking znížiť dovoz odpadu na nulu, oznamuje ministerstvo ekológie a životného prostredia. Informuje o tom spravodajský portál RT.


Čína v minulom roku importovala takmer 13,5 milióna ton odpadu a podľa hovorcu ministerstva ekológie a životného prostredia Liu Youbina sa očakáva, že v najbližších dvanástich mesiacoch dôjde k úplnému zastaveniu dodávok.

„[Čína] vynaloží všetko úsilie na dosiahnutie nulového dovozu do konca roku 2020,“ uviedol Liu pre čínske médiá. Dodal, že Peking bude naďalej tvrdo zasahovať do pašovania odpadu a dodal, že kampaň Všeobecná správa colných orgánov, ktorá sa začala v roku 2019, už priniesla pozitívne výsledky.

Niektorí miestni "recyklátori", ktorí boli závislí od zahraničného odpadu, už prešli na domáci trh, zatiaľ čo Peking chce postaviť viac zariadení na výrobu energie.

Čínsky zákaz odpadu zvýšil celosvetové toky odpadu a zvýšil zaťaženie susedných krajín, ktoré nemajú potrebnú kapacitu. Ostatné krajiny jednoducho nechcú recyklovať väčšinu globálneho odpadu; Malajzia nedávno poslala 150 prepravných kontajnerov naložených plastovým odpadom späť do 13 krajín vrátane Kanady, USA a Spojeného kráľovstva.

Malajzia poslala späť tony plastového odpadu do bohatých krajín z odkazom, že nebude ich „skládka odpadu“.
Malajzia poslala späť 150 prepravných kontajnerov s plastovým odpadom do bohatých krajín vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Kanady a zdôraznila, že nebude „svetová skládka odpadu“. Informovala CNN. Čítať ďalej
22 | 01 | 2020 | Dominik Simon