Poslanecký asistent uspel na súde. O verdikte ani nevedel
21 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Podmienka na tri roky už pre poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča neplatí.


V utorok (21.1.2020) ju zrušil Najvyšší súd. Prípad sa tak vracia na Krajský súd v Bratislave, ktorý Rybaniča pôvodne odsúdil ešte vlani v júni. O rozhodnutí súdu informoval web domov.sme.sk.


Rybanič podal mimoriadne dovolanie, ktorým sa dožaduje úplného oslobodenia. Problémom je, že poslanecký asistent si ako zamestnanec Tatra Banky prezeral účty exministra Roberta Kaliňáka zo Smeru, čím dokázal jeho obchodovanie s odsúdeným Ladislavom Bašternákom. Súdy ho uznali vinným za porušenie bankového tajomstva; on sám sa bránil a svoje konanie označil za whistleblowing.


Samotný Rybanič v utorok na vyhlásenie rozhodnutia neprišiel a neposlal ani svojho právneho zástupcu, informoval portál. Vraj ani nevedel o utorkovom termíne pojednávania na Najvyššom súde. „Nič som neprevzal a myslím, že keby niečo prišlo aj môjmu advokátovi, tak by mi minimálne dal vedieť,“ reagoval Rybanič pre SME.


Na súde ho zastupuje advokát Marek Para – ten háji aj Mariana Kočnera pri obžalobe z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ani on o termíne nevedel. „Neverejné zasadnutie sa neohlasuje,“ povedal Para. Pred médiami Rybanič napokon vyhlásil, že „zistil, že vyhráva slušnosť“.


Zaujímavosťou je, že ešte počas čítania rozhodnutia v Rybaničovom prípade súd evakuovali pre požiarny poplach.