Čína zatkla exšéfa Interpolu. Meng podľa úradov prijímal úplatky, aby mal na luxusný život s rodinou.
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Bývalý šéf medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-wej bol v utorok v Číne odsúdený na trest 13,5 roka väzenia za úplatkárstvo a zneužitie moci. Verdikt vyniesol súd v severočínskom meste Tchien-ťin, ktorý Meng-ovi tiež udelil pokutu vo výške dvoch miliónov jüanov (225 000 EUR). Píše Idnes.cz.


Podľa vyjadrenia súdu prijal Meng na úplatkoch viac než 14,46 milióna jüanov (1,9 milióna EUR) a zneužíval svoje postavenie, keď medzi rokmi 2005 a 2017 pôsobil ako námestník čínskeho ministra pre vnútornú bezpečnosť a šéf námornej polície. K svojim činom sa Meng vlani v lete priznal a v utorok na súde v meste Tchien-ťin povedal, že sa neplánuje proti rozsudku odvolať.


Interpol, ktorý sídli vo Francúzsku, v októbri 2018 oznámil, že Meng rezignoval na funkciu šéfa tejto medzinárodnej organizácie. Stalo sa tak potom, čo Mengova manželka nahlásila zmiznutie svojho muža pri jeho ceste do Číny.Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti po dlhom mlčaní oznámilo, že Meng prijímal úplatky, a preto bol v Číne zadržaný. Vlani v marci disciplinárna komisia čínskej komunistickej strany uviedla, že Meng bol zo strany vylúčený a jeho prípad bol odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní.

Podľa disciplinárnej komisie Meng "svojvoľne a okázalo míňal štátne prostriedky, aby umožnil svojej rodine luxusný životný štýl", zneužíval moc a neriadil sa rozhodnutiami strany. V apríli 2019 bol Meng oficiálne zatknutý.



Mengova manželka, ktorá získala spoločne so svojimi dvoma deťmi v minulom roku azyl vo Francúzsku, vtedy vyhlasovala, že proces je politicky motivovaný.

Teraz šesťdesiatšesťročný Meng je ďalším vysokým čínskym činiteľom stíhaným v rámci protikorupčnej kampane, ktorú prezident Si Ťin-pching začal v roku 2012 s cieľom tvrdo postupovať aj proti skorumpovaným politickým špičkám.