Súd má na stole kuriózny prípad: Let stíhačkou ako úplatok?
19 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nielen vecné dary či peniaze môžu byť vyhodnotené ako úplatok.


Naozaj kuriózny prípad má na stole Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Rieši let stíhačkou, ktorý obžalovaní manželia z Rimavskej Soboty podľa prokurátora darovali banskobystrickému policajtovi. Informáciu priniesol portál noviny.sk.


Podľa obžaloby manželia podplatili policajta, vedúceho oddelenia súkromných SBSiek, ktorý sedel v skúšobnej komisii, keď manželia skladali skúšky odbornej spôsobilosti. Tie potrebovali kvôli činnosti svojej strážnej služby. "Dve osoby sú obžalované z prečinu podplácania formou spolupáchateľstva, poskytli úplatok verejnému činiteľovi," citoval portál hovorkyňu ŠTS  Katarínu Kudjákovú.


Manželia vraj medzitým prišli o bezpečnostnú službu a svoje konanie musia vysvetľovať na súde. "Áno, nesiem to ťažko," povedal obžalovaný Zoltán; manželia vinu popierajú. Let stíhačkou policajtovi vraj darovali, no nešlo podľa nich o úplatok vzhľadom k tomu, že skúšky urobili a nemali žiadne výhody. Tieto fakty chcú počas procesu dokázať.


Pred sudcom vypovedal aj obdarovaný policajt, ktorý priznal, že let absolvoval na Sliači. V prípade jeho korupčného správania vyšetrovanie ešte stále prebieha, poznamenali noviny.sk. Ukončenie súdneho pojednávania a vyhlásenie verdiktu sa očakáva v januári.


„Božie oko" má hľadať mimozemský život
Na hľadanie mimozemského života má slúžiť najväčší rádioteleskop na svete, ktorého prevádzku nedávno spustila Čína. Informáciu agentúry Reuters zverejnili tvnoviny.sk. Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová