Pripravení alebo nie, koho to zaujíma: Lietadlo omylom pristálo na nedokončenej letiskovej dráhe na moskovskom letisku (VIDEO)
19 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Cestujúci na palube Sukhoi Superjet 100 boli prekvapení, keď zistili, že náhodne pristáli na nedokončenej leteckej dráhe v Moskve. Zrejme si nikto nič nevšimol až do samého konca. Informuje RT.


Výstavba tretej pristávacej dráhy na letisku Domodedovo sa roky oneskoruje, zdá sa však, že je najvyšší čas projekt dokončiť, keďže niektoré lietadlá ho už používajú.



S 99 ľuďmi na palube sa Sukhoi SuperJet 100 bezpečne priblížil k nedokončenej pristávacej dráhe druhého najrušnejšieho letiska, ktoré slúži ruskému hlavnému mestu, okolo poludnia vo štvrtok. Medzi cestujúcimi a posádkou nedošlo k zraneniam ani k iným komplikáciám.

Neexistujúce značky vzletovej a pristávacej dráhy zdanlivo neviedli k podozreniu cestujúcich, pričom videozáznam nevykazoval počas komplikovaného pristátia medzi nimi žiadne stopy po panike.

Mediálne správy mohli len špekulovať o tom, prečo nebolo možné pristátie na jednom z funkčných letiskových dráh, kým spravodajská služba Baza nezískala komunikáciu kapitána s letiskovými službami.

Pilot - zamestnaný ruskou leteckou spoločnosťou IrAero so sídlom v sibírskom meste Irkutsk - uviedol, že na palube sa nestala žiadna mimoriadna udalosť a že celá vec bola jeho chybou. Poveternostné podmienky boli v hlavnom meste zlé a mal lepšiu viditeľnosť na nedokončenú dráhu, vysvetlil, ktorá sa nachádzala len 280 metrov od starej.



Letec povedal, že vykonával rutinné pristátie, a pochopil iba to, že sa dotkol zlého miesta pri náraze na zem.

Výstavba tretej jazdnej dráhy z letiska Domodedovo sa začala v roku 2014 a mala byť dokončená o dva roky, ale bankrot jeho hlavného dodávateľa narušil plán. Ministerstvo dopravy minulý rok uviedlo, že sa chce pokračovať v projekte, zatiaľ však neoznámilo, kedy bude prúžok konečne uvedený do prevádzky.