Nemecký fyzik o "Avangard": Ilúzia bezpečia protiraketovej obrany!

Schopnosti systémov protiraketovej obrany sa preceňujú, uviedol v rozhovore pre Der Spiegel profesor fyziky na Inštitúte pre mier a bezpečnosť na Univerzite v Hamburgu Götz Neuneck.


Môžu byť ľahko oklamané a novej ruskej hyperzvukové strely "Avangard", schopné manévrovania pri návrate do atmosféry, sú dobrým príkladom, poukázal expert.

Rusko predstavilo hyperzvukové strely "Avangard" s veľkými fanfárami ", a to aj oprávnene, pretože hovoríme o relatívne novom druhu zbraní, povedal profesor fyziky na Inštitúte mieru a bezpečnosti na univerzite v Hamburgu Götz Neuneck v rozhovore s Der Spiegel. K "veľkej revolúcii" však nedošlo. Tieto rakety budú jednoducho schopné lepšie obísť americké systémy protiraketovej obrany, ktoré sú vo svojich schopnostiach veľmi obmedzené, vysvetlil expert.

V skutočnosti s príchodom nových rakiet sa rovnováha moci medzi USA a Ruskom nezmenila. S tým súvisí aj zmluva START III, ktorá obmedzuje strategický jadrový potenciál oboch krajín. To znamená, že hovoríme o nahradení existujúcich hlavíc novšími. Vytvorenie takých zbraní je však pre krajinu nepochybne významným úspechom, pripustil expert. V tom Rusom napomohli skúsenosti s vývojom kozmických technológií.

Rýchlosť "Avangard" prekračuje 20krát rýchlosť zvuku, povedal Neuneck. Hlavnou novinkou však je schopnosť rakiet manévrovať, pri návrate do atmosféry. Uľahčí sa tým obchádzanie systémov protiraketovej obrany napr. USA. Takže "pocit bezpečia, ktorý vyplýva z prítomnosti protiraketovej obrany, je ilúzia", zdôraznil profesor.

Správa o vytvorení "Avangard" by mohla viesť k novému závodu v zbrojení, vyslovil obavy Neuneck. Okrem toho zmluva START III končí v roku 2021. Washington a Moskva by ju teda mali predĺžiť. Putin to opakovane navrhoval. Ale hlava Bieleho domu, Donald Trump, na to ešte nereagovala. Domnieva sa, že sa jedná o zlú dohodu, pretože bola uzavretá jeho predchodcom, demokratom Barackom Obamom. "Pochybujem, že Trump má potrebné znalosti, aby mohol riadne posúdiť situáciu, nehovoriac o budovaní dlhodobej stratégie kontroly zbraní," uviedol fyzik.

V USA však existujú odborníci a vojaci, ktorí sa zasadzujú o predĺženie zmluvy. To by sa malo stať, ak sa demokrati dostanú k moci. "Ak k tomu nedôjde, zrýchli sa závod v jadrovom zbrojení a zúčastnia sa ho aj ďalší," varoval Neuneck.

Ruský hyperzvukový raketový systém Avangard vstupuje do vojenského arzenálu
Ruský jadrový nadzvukový komplex Avangard vstúpil do vojenského arzenálu v piatok, informoval o tom ruský minister obrany Sergej Šojgu. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár