Hororová fotografia zvíťazila a varuje nás
19 | 01 | 2020 I Natália Sollárová

Otvorená papuľka a prázdnota miesto očí... Hororový záber mŕtvej korytnačky sa stal víťazom v novej kategórii prestížnej fotografickej súťaže a zároveň ďalším mementom pre ľudstvo.


Na základe fotografie nie je ťažké určiť príčinu smrti: kovový háčik na rybárskom lanku zostal zachytený v čeľusti karety obrovskej, obyvateľky Atlantického oceánu.


Snímku vytvoril profesionálny fotograf Shane Gross počas potápania na Bahamách a rozhodol sa, že urobí niečo preto, aby nezomrela zbytočne.


Na korytnačku ho upozornila jeho spoločníčka, ktorá za ním prišla v slzách. Nemala čas odstrániť uviaznuté lanko a tak sa tam vybral po nej. Nechcel, aby sa do neho zachytilo nejaké ďalšie zviera. „Zobral som svoj fotoaparát, pretože obrazy ako tieto sa môžu stať výstrahou do budúcnosti“, povedal Kanaďan potom, keď jeho záber nedávno vyhral prvé miesto v novej kategórii ochrana. „Nechceme, aby žiadne ďalšie korytnačky alebo iné stvorenia boli odsúdené k rovnakému osudu, utopené a vyčerpané kvôli našej nedbalosti“.




Ilustračný obrázok plastového odpadu na pláži / Fotobanka

Odhodená rybárska výstroj významne prispieva k znečisteniu oceánov – sú to stovky tisícov kilogramov ročne. Celkový objem znečistenia plastmi pritom predstavuje približne až 8 miliónov ton za rok, z čoho 40 percent tvoria jednorazové plasty. Odhaduje sa, že vo vodách morí a oceánov sa momentálne môže nachádzať až 165 miliónov ton odpadu.




Útesová Manta (Raja) pláva medzi kúskami plastov v Manta Bay v Indonézii © Brooke Lori Pyke / Ocean Art