Bratislava čoraz viac potápa východ. Vo výške platov
19 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Aj stovky eur viac zarobíte v Bratislave než napríklad na Šariši.
O priepastných rozdieloch medzi východom a západom krajiny informoval dnes24.sk. Opiera sa pritom o analýzu portálu Platy.sk.


Analýta ukázala, že výška priemerného zárobku zamestnancov vlani porástla výraznejšie ako v roku 2018. Uplynulý rok bola priemerná hrubá mzda 1101 eur. Nie každý mal však takúto sumu. Analýza vyčíslila, že základný plat nad tisícku prislúchal len polovici Slovákov. Naproti tomu desatina zamestnancov mala hrubý plat menej ako 653 eur.



Platové priepasti

Nikola Richterová z Profesie okomentovala tieto fakty nasledovne: „Priemerný základný plat v Bratislavskom kraji je výrazne vyšší ako na zvyšku Slovenska. V roku 2019 predstavoval 1484 eur v hrubom. Nasleduje Košický kraj, za ním trnavský a trenčiansky región.“


Analýza zároveň ukázala, že najväčšia platová priepasť je medzi Bratislavským a Prešovským krajom. Menej ako  650 eur v hrubom zarába 18 % zamestnancov v Prešovskom kraji.



Upratovačka verzus ITčkár

Portál vo svojej analýze mapoval aj povolania z pohľadu zárobku. Zistil, že najmenej platené sú upratovanie či poštové služby, a to 573 eur. Ďalšie pozície s nízkymi platmi boli poštový doručovateľ či pomocná sila do kuchyne. Päticu najhoršie platených povolaní uzatvárajú pozície chyžnej a sanitára.


Stále platí, že najlepšie platy mimo manažmentu možno nájsť v sektore IT. IT architekt zarábal vlani 3024 eur v hrubom. Porovnateľné sumy prináležali iOS programátorovi, potom advokátovi, daňovému poradcovi a špecialistovi IT bezpečnosti.


Dôvod skončenia pracovného pomeru pri priznávaní dávok Sociálna poisťovňa neskúma
Sociálna poisťovňa pri priznávaní dávok neskúma dôvod, pre ktorý skončil pracovný pomer zamestnanca. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ide predovšetkým o dávku v nezamestnanosti a tiež o nemocenské dávky, o ktoré poistenec... Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | TASR